Prijedlog izmjena Izbornog zakona do kraja sedmice u parlamentarnoj proceduri

Radiosarajevo.ba
Prijedlog izmjena Izbornog zakona do kraja sedmice u parlamentarnoj proceduri
Nakon što je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović prije dvije sedmice u Mostaru govorio o Prijedlogu izmjena Izbornog zakona, ovaj proces do kraja ove sedmice bit će upućen u parlamentarnu proceduru, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba.

Prijedlog pomenutog zakona prethodno je usaglašen s Hrvatskim narodnim saborom (HNS) i kao takav će se naći pred zastupnicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH). 

HDZ će izmjene Izbornog zakona prvo dostaviti Domu naroda državnog parlamenta, ali iz Kluba zastupnika HDZ-a u Predstavničkom doma očekuju da će on vrlo brzo proći potrebnu proceduru.

Bitno je naglasiti da se Izborni zakon promijeni u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH, a ranije je najavljivano da će to realizirati do juna ove godine. Lider HDZ-a BiH Dragan Čović ranije je istaknuo kako je u naredni mjesec i po veoma važno riješiti pitanje Izbornog zakona, kako, prema njegovim riječima, euroatlanski put ne bi bio ugrožen.

Čović je uvjeren kako BiH ima sve preduvjete da do kraja godine dobije kandidatski status u Europsku uniju (EU). Prema riječima analitičara, sadašnje vrijeme je veoma važno za izmjene Izbornog zakona.

Analitičari se plaše da bi nakon izvjesnog vremena BiH mogla zakasniti na brojne aktivnosti koje se tiču izbora naredne godine.

Izborni zakon do sada je mijenjan nekoliko puta, a kroz sve promjene trebao bi u funkciji imati stvaranja bolje organizacije vlasti, boljeg poštovanja ljudskih prava i drugih vrijednosti.


Ustav BiH ni na koji način ne bi trebao predstavljati smetnju parlamentarnim strankama da konačno krenu s izmjenama izbornog zakona kako bi se BiH konačno uputila prema euroatlanskim integracijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije