BiH nema alternativu za ruski gas: Šta je sa rezervama i skladištem?

7
Radiosarajevo.ba
BiH nema alternativu za ruski gas: Šta je sa rezervama i skladištem?
/ Foto: PP

Snabdijevanje Bosne i Hercegovine gasom, za sada teče bez većih problema. Gasprom je nastavio snabdijevati redovno sve zemlje, uključujući i Turski tok, na koji je BiH zajedno sa Srbijom, prešla od 1. aprila prošle godine, piše Deutsche Welle.

Međutim, zbog novog zahtjeva SAD-a da Evropa otkaže ugovore sa Gaspromom o isporuci gasa, BiH bi se mogla naći u katastrofalnom položaju, kaže stručnjak za gasni sektor, Almir Bećarević.

"Scenario koji bi bio još i gori, je da Rusija otkaže isporuke gasa i u tom slučaju BiH nije u zavidnoj situaciji. Čak ni Srbija ne bi bila u dobroj situaciji, iako su napunili skladišta još u decembru, i to rutom kroz Mađarsku”, kaže nekadašnji direktor kompanije BH Gas.

Legendarni Bogdan Tanjević: Kad ti Emerik Blum drži leđa, možeš biti prvak Evrope

Legendarni Bogdan Tanjević: Kad ti Emerik Blum drži leđa, možeš biti prvak Evrope

Unutrašnji sukobi

Ruta kroz Mađarsku, više nije opcija za BiH. Prije tačno godinu dana, BiH se prebacila na gasovod Rusija-Turska-Bugarska i dalje preko Srbije, odakle u samo jednoj tački ulazi u BiH, Šepak kod Zvornika. Prelazak na Turski tok, izazvao je problem unutar BiH, aktivirajući i tužbe, jer je distributivno preduzeće BH Gas tada optužilo uvoznika Energoinvest, da će plaćati penale Mađarima, sa kojima je potpisan ugovor o isporuci do 2023. godine.

U Energoinvestu su tada odbacili sve optužbe, podsjećajući da je zahtjev za prelazak na Turski tok, bio uslov da Energoinvest uopšte dobije ruski gas. Riječ je zapravo o istom gasu, iste kompanije, Gasproma, koja ide iz iste zemlje. Jedina promjena, bila je navedena ruta, koja je za 25 odsto jeftinija od, do tada korištene kroz Ukrajinu i Mađarsku. Problem je bio monopol u isporuci gasa, sada u rukama samo jedne strane.

"Znači, mi smo, kada je bila kriza sa gasom 2009. godine, našli novog isporučioca za tri dana i počeli se snabdijevati gasom, a ovdje je sve pod monopolom. Nije niko generalno protiv ruskog gasa, ali Gazprom ovdje ima punu kontrolu nad cijevima i nad gasom i niko drugi ne može pristupiti", rekao je u periodu prelaska BiH na drugi gasovod, Bećarević.

Cijena će rasti

Sada je situacija u tom dijelu nešto bolja, jer da je BiH ostala na tom Sjevernom toku, stanje sa isporukom gasa bilo bi dosta neizvjesnije. Međutim, na drugoj ruti stvara se veća konkurentnost jer gasovod prolazi kroz više zemalja. S obzirom da se radi o istom gasu, ukoliko dođe do zavrtanja ventila u Rusiji, neće biti bitno koji se tok koristi.

"Prelaskom na Turski tok, odlukom resornog ministarstva, BiH je raskinula te ugovore na sjeveru sa Mađarima i sada vi visite. A ujedno imate sa Mađarima spor težak 21 milion dolara, jer ugovor traje do 2023. Tako da situacija nije nimalo dobra", kaže Bećarević, uz ogradu da su sve ovo najgori scenariji. Međutim, sve i da ne bude ograničenja, upozorava da će cijena gasa, višetruko porasti.

Za razlliku od evropskih zemalja, BiH je potvrdila kontinuitet isporuke gasa kroz dugoročne ugovore. Ukoliko zemlje EU odustanu od dugoročnih ugovora i prihvate ponudu Amerike o uvozu gasa, da li u komprimovanom ili ukapljenom obliku, to bi značajno povećalo cijenu na tržištu. Ekonomista Zoran Pavlović, zaključuje da to nijednom kupcu nije u interesu.

Nema alternative

"Moramo biti svjesni da nema alternative snabdjevanju gasom iz Rusije, putem gasovoda. Ova alternativa preko Amerike nije isplativa, jer se troši energija za njegovo pretvaranje, što je nepotreban trošak. Taj način isporuke može se koristiti samo u interventnim isporukama. Svaka druga dugoročna distribucija je suluda", kaže Pavlović.

BiH za sada ne bi trebala imati problema sa uvozom i distribucijom gasa iz više razloga. Prvi i osnovni je što se radi o malom tržištu. Najveći dio zapravo ide u Federaciju BiH a nešto manji dio u RS, za čiju je distribuciju zaduženo preduzeće Gas Res iz Banjaluke, koje je vlasništvu Vlade RS. Zamišljeno je kao nosilac gasifikacije RS, u okviru izgradnje Južnog toka, čija je izgradnja obustavljena 2014. godine.

Sa Turskim tokom, ponovo se otvara priča o gasifikaciji, koja za sada nema većih rezultata. Iz kompanije uvjeravaju da nema nijednog razloga da dođe do prekida snabdijevanja gasom, a što se tiče cijene, ona će ostati ista do kraja maja, kada ističe ugovor.

U ovom trenutku za BiH je najveći problem cijena gasa, koja će najvjerovatnije pratiti cijenu na berzama, što znači značajno poskupljenje, smatraju stručnjaci. Još jedan scenario je moguć a on uključuje upravo kompaniju Gas Res, koja će ukoliko evropske zemlje otkažu ugovore sa Gaspromom, biti jedini distributer u BiH, s obzirom da je izvjesno da će Federacija u tom slučaju pratiti korake evropskih zemalja, za razliku od RS.

"Ako se bude dosljedno pratila politika EU, koja bi izašla iz ugovora sa Gaspromom, kako će se onda ponašati Federacija koja bi trebala da prati te procese….da li će ona u tom slučaju da izigra taj embargo jer bi kupovala gas posebno od Gas Resa, koji vjerovatno ne bi pratio tu politiku a i dalje imao potpisan ugovor sa Gaspromom", kaže Bećarević, ističući da to ne bi bilo dobro.

Srbija preko 100 miliona kubika, BiH nula

Srbija u ovom trenutku ima uskladištenih 110 miliona kubnih metara gasa, kao i nafte i naftnih derivata. BiH nema ni skladište. Prije 20 godina je pokrenuta inicijativa za podzemno skladište u Tuzli, koje bi bilo dovoljno za BiH.

Međutim, prije 15 godina BiH je na godišnjem nivou trošila oko 400 miliona kubnih metara gasa. Danas je taj broj do 250 miliona. S obzirom da se tokom izgradnje takvih investicija, mora opteretiti cijena gasa, ona je finansijski opravdana i isplativa, tek nakon 500 miliona kubika uvoza godišnje, što je nerentabilno u slučaju BiH. Zbog toga BiH planira priključenje na južnu interkonekciju, čime bi imala pristup skladištima iz dva pravca, Srbije i Hrvatske, iako se ovaj proces blokira iz RS. Stručnjaci smatraju da je razlog, osiguranje zavisnosti od samo jedne, postojeće rute.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije