Erdogan s Dodikom i Džaferovićem: Dat ćemo podršku da Turski tok ide i kroz BiH

Anadolija
Erdogan s Dodikom i Džaferovićem: Dat ćemo podršku da Turski tok ide i kroz BiH
Foto: AA / Članovi Predsjedništva BiH u zvaničnoj posjeti Ankari

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potpisali su danas u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović te predstavnik člana PSBiH Željka Komšića sastankom s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom započeli su danas popodne zvaničnu posjetu Ankari.

Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, uslijedio je sastanak članova Predsjedništva BiH s Erdoganom, nakon čega je održan i sastanak delegacija Turske i BiH.

U fokusu razgovora tokom posjete bio je revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji je danas i potpisan.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd - Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela puta koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu.

"Stabilnost BiH je izuzetno značajna za stabilnost Europe", rekao je nakon sastanka Erdogan okupljenim medijima navodeći kako su razgovarali o jačanju ekonomske saradnje kako bi rast BiH doprinio blagostanju i unutrašnjoj političkoj stabilnosti te zemlje.

Također, dodao je i kako će pružiti svaki vid podrške kako bi projekat gasovoda "Turski tok" prolazio i kroz Bosnu i Hercegovinu.

Erdogan je rekao i kako su članovima Predsjedništva dali potrebna uputstva za uvoz mesa iz Bosne i Hercegovine.

Aktuelni predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik rekao je kako je veoma važna podrška Turske u vezi s uključivanjem BiH na Turski tok.

Iako su mediji očekivali da se nakon predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika javnosti obrati i član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović, to se nije dogodilo.

Na sastanku je predsjednik Turske rekao da podržava euroatlanske integracije BiH, na šta je Dodik odgovorio da mu je "drago što je predsjednik Erdogan bio spreman saslušati razlike u mišljenjima koje postoje u BiH po pitanju članstva u NATO savezu".

Ali je Dodik naknadno i napomenuo da je BiH opredijeljena za nastavak saradnje s NATO savezom...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije