Dodik i Džaferović stigli kod Erdogana, Dodik počasnoj gardi: Merhaba, asker!

Anadolija
Dodik i Džaferović stigli kod Erdogana, Dodik počasnoj gardi: Merhaba, asker!
Foto: AA / Članovi Predsjedništva BiH u zvaničnoj posjeti Ankari

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović te predstavnik člana PSBiH Željka Komšića sastankom sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom započeli su danas popodne zvaničnu posjetu Ankari.

Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, tokom koje je Dodik počasnu gardu pozdravio na turskom jeziku s "merhaba asker" počeo je sastanak članova Predsjedništva BiH s Erdoganom, nakon čega će biti održan i sastanak delegacija Turske i BiH.

U fokusu razgovora tokom posjete biće revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji će, kako je novinarima u Sarajevu ranije potvrdio Džaferović, biti i potpisan.

Džaferović je izrazio i očekivanje da će biti potpisan Protokol o izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo, na čemu u Predsjedništvu BiH i sa Republikom Turskom, kako je rekao, intenzivno rade.

Kako su potvrdili diplomatski izvori, protokol koji se odnosi na izgradnju autoputa između Srbije i Bosne i Hercegovine, trebao bi doprinijeti dinamizaciji procesa u BiH kada je u pitanju izgradnja dijela puta kroz ovu zemlju.

Nakon sastanaka bit će upriličeno potpisivanje međudržavnih sporazuma i protokola, te konferencija za medije, a potom i radna večera.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije