BiH ima novu političku opciju - njihov kandidat za Predsjedništvo bit će Hadžikadić

11
Radiosarajevo.ba
BiH ima novu političku opciju - njihov kandidat za Predsjedništvo bit će Hadžikadić
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / S predstavljanja koalicije Možemo!

Koalicija Država! ozvaničena je danas u Sarajevu javnom promocijom i potpisivanjem koalicionog Manifesta.

Ovu koaliciju zasada čine Platforma za progres, Nezavisni blok, pokret Red kojeg zastupaju nezavisni parlamentarci i vijećnici, Posavska stranka, Pokret Valter iz Tešnja, kao i profesori, privrednici i nezavisni intelektualci, a otvorena je za sve koji prihvataju principe, vrijednosti i ciljeve koalicije.

Ovaj politički savez su predstavili predsjednik NB-a Senad Šepić, predsjednik Posavske stranke Ninoslav Sušilović, u ime pokreta Red, nezavisni federalni zastupnik Adis Arapović i predsjednik Progresa Mirsad Hadžikadić.

JUPOL Bojaton: Aktivno treniraj za bojenje

JUPOL Bojaton: Aktivno treniraj za bojenje

"Ovo je unutrašnji odgovor na destruktivnu politiku Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, kao i na sve izazove koje imamo u regiji, opštem zastoju države i lošem stanju na svim društvenim poljima", kazao je Šepić koji je najavio da će koalicija Država! imati najmanje jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Zasad je poznato ime jednog kandidata, a to je Mirsad Hadžikadić.

Sušilović je istakao vrijednost udruživanja istinske opozicije, poticanja ravnomjernog regionalnog razvoja, te kreiranja ambijenta za objedinjavanje svih koji traže promjene i alternativu postojećim političkim garniturama.

Arapović je, pak, ukazao na ozbiljnu višemjesečnu pripremu koalicionog Manifesta.

"Danas podižemo zastavu Države! Želimo vratiti autoritet, kredibilitet i dignitet institucijama države. Predugo smo taoci moći vladajućih političkih stranaka, političkih lidera i finansijskih centara. Nas ne okuplja izborni razlog. Nas okupljaju principi, vrijednosti, ciljevi. Najviši nivo etičke i moralne odgovornosti javne službe i političara u vršenju javnih poslova mora biti imperativ. Opći moralni preporod bosanskohercegovačkog društva, kako bi se riješila dugotrajna kriza moralnih, društvenih i profesionalnih vrijednosti, uzvišeni je cilj svake, pa i naše Države!", rekao je on.

U prezentiranom Manifestu su ugrađeni principi – država, znanje, poštenje, mladi i odgovornost, a cilj je revitalizacija države i njenih institucija, uz ekonomsku refromu, modernizaciju obrazovanja, zdravstvenog sistema, kao i očuvanje životne sredine, članstvo u EU i NATO savezu, te afirmacija bosanskohercegovačke dijaspore.

'"U BiH se ne vodi ideološka, nego vrijednosna borba. Između onih koji vide znanje, poštenje i mlade kao ključ uspješne države i onih koji promoviraju kriminal, nepoštenje i slično. Samo pravedna i efikasna država može biti jaka i bogata, a samo jaka i bogata može osigurati građanima prava koja zaslužuju. To je cilj Koalicije Država. Pozivam sve stranke, udruženja i pojedince koji vjeruju u isto da nam se pridruže", kazao je Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije