BiH i dalje jedna od najkorumpiranijih: Koga najviše podmićujemo

E. H.
BiH i dalje jedna od najkorumpiranijih: Koga najviše podmićujemo
Među zemljama koje se najozbiljnije suočavaju s problemima korupcije i koje su dobile negativne ocjene u svim kategorijama jedna od najistaknutijih je i Bosna i Hercegovina, zaključak je istraživanja Globalnog barometra korupcije za 2016. godinu.

Istraživanje koje je proveo Transparency International na području 42 države Europe i Centralne Azije, a koje ispituje percepciju građana o stanju korupcije širom svijeta, još jednom je pokazalo da je, uz Jermeniju, Kazahstan, Litvaniju, Moldaviju, Rusiju i Ukrajinu,  BiH jedna od najkorumpiranijih zemalja u istraživanoj regiji.

Kako se navodi u istraživanju, čak 82 posto građana BiH negativno ocjenjuje rad vlasti u borbi protiv korupcije, što BiH svrstava među četiri najgore ocijenjene države u ovoj kategoriji, s Ukrajinom, Moldavijom i Španijom.

Nadalje, građani su kao najkorumpiranije označili vladine dužnosnike, članove parlamenata, te predsjednike i premijere, dok su najmanje korumpirane, smatraju građani, vjerske vođe. Čak 27 posto ispitanika u posljednjih godinu dana bilo je u situaciji kada su dali mito, a najčešće su potkupljivali saobraćajnu policiju i medicinsko osoblje.

Poražavajuće činjenice su i to da više od polovine građana BiH smatra da nije društveno prihvatljivo prijaviti korupciju, a kao glavne razloge naveli su strah od posljedica i stav da njihova prijava neće dovesti do promjene.

Zbog toga kao glavne preporuke, Transparency International ističe jačanje nezavisnosti pravosuđa i otklanjanje utjecaja izvršne vlasti na pravosuđe, te usvajanje sveobuhvatnog i primjenjivog zakonskog okvira za zaštitu prijavitelja korupcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije