BiH domaćin 105. Rose – Roth seminara PSNATO-a, Ademović: "Dijalog i razgovor nemaju alternativu"

0
AA
BiH domaćin 105. Rose – Roth seminara PSNATO-a, Ademović: "Dijalog i razgovor nemaju alternativu"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Kemal Ademović

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (PSBiH) bit će domaćin 105. Rose - Roth seminara koji će, u organizaciji Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO), biti održan od 14. do 16. novembra ove godin.

Tema seminara je "Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan u nestabilnom međunarodnom sigurnosnom okruženju".

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Kemal Ademović rekao je da će u radu 105. Rose - Roth seminara učestvovati oko 130 registrovanih parlamentaraca iz država članica NATO-a i partnerskih zemalja, kao i predstavnici bh. institucija, međunarodnih organizacija, eksperti i predstavnici nevladinog sektora.

Važna informacija za vozače u Sarajevu: Danas izmjena režima saobraćaja

Važna informacija za vozače u Sarajevu: Danas izmjena režima saobraćaja

Kako je kazao, Rose - Roth seminar će se održati u sedam sesija i to: "Nedavna dešavanja u Bosni i Hercegovini", "Euroatlanske integracije", "Pitanja regionalne sigurnosti", "Promovisanje stabilnosti ekonomskog razvoja na Zapadnom Balkanu i uticaj vanjskih aktera", "Odljev mozgova iz Jugoistočne Evrope i implikacije za budućnost regije", "Klimatske promjene i otpornost Zapadnog Balkana" i "Uloga Parlamenta u upravljanju kibernetičkom sigurnošću".

Najavljena je rasprava o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, o odnosima BiH sa NATO-om i Evropskom unijom, o sigurnosnim izazovima u Jugoistočnoj Evropi, kao i o uticajima i posljedicama rata Rusije protiv Ukrajine za države ovog regiona.

Ademović je podsjetio da je Bosna i Hercegovina 2005. godine donijela Zakon o odbrani gdje je u članu 84. precizirano koje su uloge svih organa koji su zakonom obavezani da postupaju kada je u pitanju pristupanje Bosne i Hercegovine NATO-u.

Kemal Ademović
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Kemal Ademović

"Danas smo u situaciji da umjesto MAP-a imamo ANAP. Danas smo u situaciji da postoje opstrukcije iako je ovaj seminar verifikovan u proceduri u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, što uključuje i kolegij. Danas smo u situaciji u kojoj se pored Željke Cvijanović, još neki iz reda srpskog naroda, vjerovatno neće odazvati. Činjenica je da mi nemamo zajedničko gledanje na budućnost Bosne i Hercegovine u NATO-u i mi ne potenciramo, dake, ne zaključujemo da je Bosna i Hercegovina sigurno članica NATO-a, da ćemo uraditi sutra ili za godinu. Ova geopolitička situacija nam ne ide u prilog", pojasnio je Ademović.

Smatra da ovaj seminar, koji je puno ranije zakazan, dolazi u jednoj otežanoj sigurnosno-političkoj situaciji.

"Dijalog i razgovor nemaju alternativu. Ne treba zaboraviti one građane Bosne i Hercegovine, njih je oko 50 posto, koji su odlučili da žive u zemljama koej su članice NATO-a. Kada bi se desio neki referendum, vjerujem da bi ogromna većina građana iz Bosne i Hercegovine, a i iz dijaspore, opredijelila se da Bosna i Hercegovina bude članica NATO-a", dodao je Ademović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije