BiH bi ozbiljno trebala shvatiti poruke Donalda Trumpa

K. S.
BiH bi ozbiljno trebala shvatiti poruke Donalda Trumpa

Američki predsjednik Donald Trump prošlog mjeseca boravio je u Briselu gdje se sastao sa svojim saveznicima u NATO-u i tada je jasno poručio da sve zemlje članice NATO-a moraju povećati izdvajanja za vojsku u iznosu od dva posto ukupnog BDP-a.

Nije to neki novi zahtjev SAD-a prema drugim članicama NATO-a jer su i dvije prethodne administracije, Georga W. Busha i Baracka Obame također tražile isto.

“Iako ima aspiracije prema članstvu u NATO savezu, Bosna i Hercegovina izdvaja manje od jedan posto BDP-a za vojsku. Upravo zbog ove činjenice, BiH bi morala ozbiljno shvatiti poruke Donalda Trumpa, kako bi se mogla oduprijeti sve agresivnijom ekspanzionističkoj politici Rusije na Balkanu”, napisala je u svojoj kolumni za The Hill predsjednica Nevladine organizacije Savjetodavno Vijeće za BiH u Washingtonu (ACBH) Ajla Delkić.

Delkić piše da se rovarenje Rusije po Balkanu itekako vidi, ali da je najvidljivije u manjem bh. entitetu Republika Srpska gdje se, pred svake izbore, mogu vidjeti plakati sa likom Vladimira Putina.

“Korumpirani i od Kremlja podržani predsjednik RS-a Milorad Dodik negira genocid u Srebrenici, zaustavio je približavanje Bosne i Hercegovine NATO savezu, a također išao je i ‘uz nos’ Zapadu jer je direktno od Srbije kupio oružje za MUP RS, dodavši da će pripadnici specijalne jedinice MUP-a RS biti obučavani u Rusiji”, navela je Delkić.

Osim pomenutog, Dodik je stavljen na američku crnu listu zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i poziva na promjene granica na Balkanu.

“Jasno je da Rusija vidi NATO kao prijetnju za svoje postojanje, te je zbog toga spremna uspostaviti novu ‘čeličnu zavjesu’, kao što smo vidjeli pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, dok se ta država pripremala za ulazak u NATO”, podsjeća Delić.

Osvrnula se na Sarajevski atentat 1914. godine u kojem je bosanski Srbin Gavrilo Princip ubio austr-ugarskog prijestolonadljednika Franza Ferdinanda. Taj čin izazvao je Prvi svjetski rat, klanja, uništavanja jer je Rusija željela pomoći Srbiji. Svi ovi događaji za posljedicu su imali nastajanje totalitarnih ideologija komunizma i nacizma, Drugog svjetskog rata i ratova na prostoru bivše Jugoslavije 1990-tih godina.

“U posljednje vrijeme svjedočimo porastu nacionalističke retorike u regiji. Vijeće Europe objavilo je izvještaj o ponovnom usponu nacional-fašizma u Hrvatskoj, a istu retoriku koristi i predsjednik HDZ-a Dragan Čović. Lider HDZ-a BiH koristi identičnu retoriku kojom se služio Slobodan Milošević, a također Čović se potpuno svrstao na stranu Rusije i Republike Srpske”, pojasnila je Delkić.

Dodatno ulje na vatru dolio je ideolog Dodikovog SNSD-a Rajko Vasić kada je prošlog mjeseca, tokom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici Bošnjacima na Twitteru zaprijetio novim genocidom. Taj potez osudio je OHR.

SAD najbolje mogu ojačati svoje interese jačajući svoje saveznike, kako bi se i same suprostavile Putnovom avanturizmu.

“SAD bi trebale pomoći jačanju vojnih i odbrambenih kapaciteta Bosne. SAD i NATO su pomogli okončanju rata u BiH 1995. godine sa vojnom intervencijom. Upravo zbog sve većeg miješanja Rusije, veoma je važno da Bosna ozbiljno shvati poruke Donalda Trumpa i počne izdvajati veća novčana sredstva u vojsku”, ocijenila je Delkić.

Ona podsjeća da bi se Bosna trebala ugledati na Švedsku koja je ponovo uvela vojni rok, počela izdvajati veća sredstva u odbrambene snage zbog sve većih ruskih vojni vježbi u Baltiku.

“Slijedeći stope Švedske, Bosna ne samo da bi povećala odbrambene kapacitete, već bi to pomoglo i u smanjenju nezaposlenosti kroz veća ulaganja u vojnu industriju, a upravo je u BiH najveća nezaposlenost u cijeloj Europi”, zaključila je Delkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije