Otkrivamo: Dodik daje 10.000 dolara mjesečno desničarima iz SAD da lobiraju za SNSD

K. S.
Otkrivamo: Dodik daje 10.000 dolara mjesečno desničarima iz SAD da lobiraju za SNSD
Printscreen / Faksimil

Premijerka manjeg bh. entiteta RS Željka Cvijanović sastala se prošlog mjeseca u Trumpovom hotelu u Washingtonu sa zvaničnicima Trumpove administracije, kako bi dogovorili povezivanje SNSD-a sa zastupnicima Republikanske stranke, pišu američki mediji.

Međutim, njeni kontakti uveliko nadilaze ono što bi se moglo zvati protokolarnom posjetom.

Bivši aktivisti u Trumpovoj predsjedničkoj kampanji iz 2016. godine, Jason Osborne i Mike Rubino sa kojima se sastala premijerka Cvijanović,  registrirali su se u Ministarstvu pravde SAD-a za lobiranje za političku partiju SNSD-a Milorada Dodika

Dodik u posljednje vrijeme sve više pojačava nacionalističku i separatističku retoriku zalažući se za otcjepljenje RS-a i njeno pripajanje Srbiji, čime želi izazvati novu eskalaciju sukoba koji su zaustavljeni potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma krajem 1995. godine kojim je zaustavljen četverogodišnji krvavi sukob, navodi američki medij.

Prošle godine Sjedinjene Američke Države sankcionisale su Dodika zbog podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma i poziva na separatizam, te njegove snažne pro-ruske separatističke politike.

Dodik je dobio snažnu podršku u Rusiji, koja se oštro protivi ulasku Bosne u NATO i koja podržava nacionalističke partije širom Europske unije, navodi američki medij, te dodaje da je Rusija direktno učestvovala u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori kako bi zaustavila tu zemlju u njenom ulasku u NATO.

Mediji su ranije pisali da su ruske obavještajne službe pomogle u obuci i naoružavanju paramilitarnih struktura u RS-u koje bi služile kao neka vrsta Dodikove armije.

Osborne je potvrdio za američke medije da je SNSD dogovorio s njim da plaća 10.000 dolara svaki mjesec u iduća tri mjeseca lobističkoj firmi Twin Rocks Global, koju su upravo Osborne i Rubino osnovali prošlog mjeseca.

twin-rocks-global-registracija-firme1.jpg - undefined

Faksimil dokumenta Ministarstva pravde SAD-a gdje se vidi da je registrirana firma Twin Rocks Global za pružanje usluga lobiranja Foto: Printscreen

Prema sporazumu, firma Twin Rocks Global osigurat će usluge strateškog vođenja i konsultantske usluge u oblastima odnosa s javnošću i poslova Vlade RS prema SAD-u.

Osborne je rekao da je njegov dosadašnji rad za bosanske Srbe podrazumijevao organizaciju sastanaka sa premijerkom RS Željkom Cvijanović, koja je prošlog mjeseca bila u posjeti SAD-u.

Osborne je tada dogovorio sastanak Željke Cvijanović sa senatorom Rogerom Wickerom, koji je ujedno predsjednik američkog ogranka Helšinskog komiteta za ljudska prava, savezne agencije koja promovira ljudska prava i demokratiju u Europi.

Faksimil  - undefined

Printscreen: Faksimil

Faksimil u kojem se vidi da će Twin Rocks Global LLC lobirati ua Dodikov SNSD    Foto: Printscreen

Također, Osborne je ugovorio i sastanak premijerke RS-a sa republikanskim senatorom iz Californije Danom Rohrabacherom koji vodi podkomitet za vanjske poslove u američkom Senatu za Europu i Euroaziju i koji često pomaže etničkim grupama u stvaranju njihovih nezavisnih država.

Rohrabacher je poznat kao rusofil i često ga spominju kao “Putinovog najdražeg kongresmena”. FBI je jednom upozorio Rorhbachera da ruski špijuni njega često vide kao potencijalnog saveznika u prikupljanju obavještajnih informacija, navodi se.

Tokom posjete SAD-u, Cvijanović je 25. jula bila na jednoj zabavi organiziranoj u Trumpovom hotelu za bivšu tužiteljicu Jeanine Pirro, koja slovi za pouzdanu Trumpovu simpatizerku.

U saopćenju za javnost koju je izdao kabinet Željke Cvijanović, njen sastanak sa “najbližim saradnicima predsjednika SAD-a Donalda Trumpa”, uključujući Kellyanne Conway, Sarah Huckabee Sanders i bivšeg menadžera Trumpove predsjedničke kampanje Coreyem Lewandowskim, sa kojim se premijerka RS-a uslikala.

Cvijanović se 29. jula sastala sa bivšim visokim dužnosnikom Bijele kuće Steveom Bannonom u njegovom domu u Washingtonu.

Bannon, koji je dobio otkaz prošle godine u Bijeloj kući, rekao je za američke medije štop su prenijeli mediji širom svijeta, da planira osnovati fondaciju u Briselu koja bi pomagla desničarskim i nacionalističkim strankama u Europi

Njegov sastanak sa Željkom Cvijanović poklapa se sa njegovim planovima oko ruske vanjske politike. Bannon nije želio odgovoriti na pitanja da li je bio u kontaktu sa Rohrabacherom i Wickerom.

Dodik je koristan Rusima jer se protivi ulasku BiH u NATO, a također je zaustavio i pregovore o ulasku BiH u EU”, izjavio je bivši američki diplomata David Salvo koji proučava utjecaj ruske politike na Balkan. On je podcrtao da takva politika savršeno odgovara Rusiji i njenim interesima.

Osborne je rekao da nije organizirao sastanak Željke Cvijanović sa Bannonom, dodajući da je Cvijanović istakla “da SNSD želi umanjiti odnose sa Rusijom, a povećati sa Amerikom”.

“Ona je željela uspostaviti komunikaciju sa SAD-om za koju tvrdi da nije postojala prije. Željela je sjesti sa nama i podijeliti svoju priču”, pojašnjava Osborne.

Dodik je javno rekao da želi rasknuti sve odnose sa Bosnom i pripojiti se Srbiji, ali je Osborne kazao da je  Željka Cvijanović  u povjerenju rekla Wickeru i Rohrabacheru da “bosanski Srbi ne žele nezavisnost već samo žele osigurati autonomiju u Bosni”.

Osborne je pojasio da nikada nije razgovarao sa Dodikom i da je dobio “snažna uvjerenja” od SNSD-a da novac za lobiranje nije namijenjen promociji ruskih interesa. 

Osborne i Rubino već imaju lobističku firmu po imenu Turnberry Solutions, koja je nazvana po jednom golf terenu koji se nalazi u Škotskoj i čiji vlasnik je upravo Donald Trump. Svi sklijenti firme Turnberry Solutions su Amerikanci. Nova firma Twin Rocks Global, koja bi trebala lobirati za Dodika, nazvana je po gradu u saveznoj državi Oregon, gdje je Osborne odrastao. Ta firma treba lobirati za inostrane dužnosnike. Obje firme nalaze se na istoj adresi na Capitol Hillu gdje živi Corey Lewandowski.

Lewandovski je odbacio tvrdnje da radi kao lobista i potvrdio da nema nikakvih veza sa Turnberryjem.

Osborne je nazvao Lewandowskog kao “dragog i bliskog prijatelja” i dodao da firme Turnberry i Twin Rocks nemaju nikakve veze sa bivšim šefom predsjedničke kampanje Donalda Trumpa. Zanimljivo je da su u aprilu ove godine Osborne, Rubino i Lewandowski posjetili Beograd, gdje se Lewandowski slikao sa tamošnjim političarima i privrednim funkcionerima. Član jedne opozicijske partije u Srbiji tvrdi da je Lewandowski pokušao ugovoriti posao za firmu Turnberry kako bi lobirao za Aleksandra Vučića u Washingtonu. 


Svaka zemlja želi jače i bolje odnose sa SAD-om i da ima jedinstvenu priliku učiniti to sada dok je Donald Trump predsjednik. Trump gleda u budućnost i on želi graditi nove odnose”, spomenuo je Lewandowski na događaju.

“Vaše prisustvo u Washingtonu ključno je za poboljšanje obostranih odnosa. Nadam se da ćete iskoristiti ovu priliku”, poručio je bivši šef predsjedničke kampanje Donalda Trumpa.

Lewandowski i Osborne negirali su da su bili u Beogradu i ugovarali poslove. Osborne tvrdi da nije pokušavao ugovoriti lobiranje. Nekoliko mjeseci kasnije oni su se vratili u region i posjetili su ovaj put Bosnu i Hercegovinu, tačnije Banja Luku gdje su se sastali sa predstavnicima SNSD-a i sa Željkom Cvijanović. Tada je praktično dogovoreno da SNSD plaća njihove lobističke usluge.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini zakazani su za 7. oktobar urpkos izvještajima o ruskim naporima da izazovu etničke konflikte kako bi podrivali politiku SAD-a i Europske unije na Balkanu, navodi američki medij.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije