BH novinari se oglasili povodom prekida programa FTV-a: Evo na čiju su stranu stali

5
Radiosarajevo.ba
BH novinari se oglasili povodom prekida programa FTV-a: Evo na čiju su stranu stali
Radiosarajevo.ba / Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Upravni odbor Udruženja BH novinari smatra neprofesionalnom i društveno štetnom odluku Poslovodnog odbora državnog javnog servisa BHRT-a da uskrati tehničke usluge RTV Federacije BiH (RTVFBiH) i time onemogući emitiranje cjelodnevnog programa izuzev emisija vijesti na ovom javnom mediju.    

"Odluka BHRT da od 6 sati jutros zatamni ekran i utiša radio program RTVFBiH jeste utemljena na činjenicama o nezakonitom zadržavanju novca prikupljenog na ime RTV takse na svom računu, a koji je trebao biti transferiran BHRT-u. Ovaj javni servis također zamjera RTVFBiH neplaćanje računa za prethodne usluge i servise, što je negativno utjecalo na kašnjenje plata uposlenicima državnog emitera i njegov rad općenito", podsjetili su BH novinari. 

Međutim, kako su naveli, za Upravni odbor BH novinara je potpuno neshvatljivo da dva javna emitera, sa sjedištem u Sarajevu i u jednoj zgradi, važna pitanja javnog emitiranja i finanijskog opstanka rješavanju ucjenama i drastičnim mjerama kao što je ukidanje programa ili uskraćivanje javnog novca!?

Katar najavio sve oblike podrške u procesu potrage za iranskim predsjednikom i šefom diplomatije

Katar najavio sve oblike podrške u procesu potrage za iranskim predsjednikom i šefom diplomatije

"Nezakonite i nerazumne odluke oba menadžmenta predstavljaju direktno kršenje prava građana na slobodu informiranja i pristupa javnim informacijama, te kršenje prava uposlenika na slobodan, plaćen i dostojanstven rad", naveli su BH novinari. 

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako finansijska kriza u svatri javna servisa nije ni nova niti kratkotrajna – ona je uzrokovana višegodišnjim, indirektnim ali i javnim i brutalnim uticajima političkih stranaka na nositelje javnog informiranja u BiH. Stranke na vlasti su više od decenije podržavale nebrigu osnivača – parlamenata kao i vlada države i entiteta, koja se nije ogledala samo u kršenju odredbi o raspodjeli RTV takse, nego se nisu brinuli ni nakon stavljanja RTRS-a pod političku kontrolu, niti zbog poslovanja RTVFBiH bez direktora i uprave u zakonitom mandatu.

Direktor FTV-a o gašenju TV signala: 'BHRT želi veći procenat za sebe, a mi ne možemo protiv zakona'

Direktor FTV-a o gašenju TV signala: 'BHRT želi veći procenat za sebe, a mi ne možemo protiv zakona'

"Također, nadležne institucije vlasti, pa i Ministarstvo prometa i komunikacija BiH i Regulatorna agencija za komunikacije su godinama i prećutno odobravali odluku RTRS–a da krši zakonom utvrđena pravila raspodjele RTV takse, što je bio prvi korak u finansijskom propadanju javnih servisa u BiH", poručili su u saopćenju.

Zbog svega navedenog, Upravni odbor BH novinara traži, prije svega, neodložno ukidanje odluke BHRT-a i vraćanje usluga koje omogućavaju dostupnost programa RTVFBiH na cijelom teritoriju države.  

Istovremeno, BH novinari pozivaju uposlenike dva javna emitera da traže odgovornost uključujući i smjenu menadžmenta koji ne može ili ne zna naći rješenje za finansijski opstanak, programsku nezavisnost i zaštitu sistema javnog informiranja. U kolopletu političkih uticaja, neodgovrnog postupanja menadžmenta i uprave javnih servisa, kao i status quo koji podržavaju osnivači i stranke na vlasti, jedino novinari i svi drugi radnici BHRT–a  i RTVFBiH, ali i RTRS–a mogu biti pokretačka snaga u traženju trajnih rješenja za opstanak sistema javnog emitiranja u BiH i tri pojedinačna servisa. U tome će imati bezuvjetnu podršku BH novinara i međunarodnih organizacija za zaštitu slobode izražavanja i prava građana na javno informisanje.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije