Pomoć / Bh. ljekari stigli u Novi Pazar: Ostat ćemo koliko bude potrebno

10. 07. 2020. u 18:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 344

Grupa ljekara i medicinskih tehničara iz Bosne i Hercegovine stigla je u Novi Pazar gde će tamošnjim i doktorima iz drugih dijelova Srbije pomoći u liječenju pacijenata inficiranih koronavirusom.

Timove bh. stručnjaka čini 15 zdravstvenih radnika s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli, te sarajevske Hitne pomoći.

Šef Klinike za infektivne bolesti KCUS Rusmir Baljić izjavio je na konferenciji za novinare da će zdravstveni radnici iz BiH u Novom Pazaru „ostati koliko god to bude potrebno“.

„Iako ni kod nas nije dobro stanje, nije falilo dobrovoljaca za dolazak u Novi Pazar. Tu smo da pomognemo, da zamijenimo ove heroje u bijelom koji su iznijeli ovaj pik epidemije. Slična je organizacija rada, imamo iskustvo i naš tim ljekara i tehničara će imati šta da pokaže narednih desetak dana“, istakao je Baljić.

Kazao je da je s predstavnicima Opšte bolnice u Novom Pazaru obišao tu zdravstvenu ustanovu i uvjerio se da opreme ne nedostaje, kao i da se u liječenju pacijenata koristi terapija kao i u ostalim državama, prenose agencije.

Osim ljekara i tehničara, u Novi Pazar je iz BiH stigao kontigent pomoći u vidu 40 bolničkih kreveta, od kojih su 10 električnih i bit će montirani u respiratornoj jedinici.

Koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek najavio je da u ponedeljak u tu zdravstvenu ustanovu stiže 45 doktora i sestara iz drugih gradova Srbije.

„Oni će zameniti ostale radnike iz Srbije koji su premoreni. Nećemo dozvoliti da nam ljudi ostaju po mesec dana. Oni i kolege iz Bosne i Hercegovine su fantastično pojačanje u ljudstvu”, dodao je Đerlek.

Inače, u posljednja 24 sata u Opštoj bolnici u Novom Pazaru preminulo je 10 osoba inficiranih koronavirusom, pet iz tog grada, tri iz Sjenice i dve iz Tutina.

Trenutno na liječenju se nalazi 290 oboljelih, od kojih je osam na mehaničkoj ventilaciji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA