I tuzlanski heroji u bijelom krenuli put Sandžaka

Radiosarajevo.ba
I tuzlanski heroji u bijelom krenuli put Sandžaka
Foto: Tuzlanski.ba / Tim UKC-a Tuzla

Medicinski timovi u kojima je 15 uposlenika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te Hitne pomoći i Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla otputovali su jutros za Novi Pazar, kako bi u tom gradu pomogli kolegama u borbi protiv koronavirusa.

Ljekarski tim je upućen nakon poziva u pomo koji su proteklih sedmica stizali iz Sandžaka zbog velikog broja zaraženih novim koronavirusom. Ono što predstavlja najveći problem je činjenica da je i veliki broj zdravstvenih radnika u Novom Pazaru obolio od COVID-19.

Iako je prethodno odbila pomoć koja je ponuđena iz BiH, ipak, Srbija je naknadno dala saglasnost da bh. ljekari dođu i pomognu u Novom Pazaru, gdje je situacija sa koronavirusom izuzetno složena.

Ekipu UKC Tuzla predvodi dr. Zijah Rifatbegović, načelnik Klinike za hirurgiju a tim bi u Novom Pazaru i drugim općinama u Sandžaku trebao ostati tokom jednog inkubacionog ciklusa, odnosno 14 dana, piše tuzlanski.ba.

Medicinski tim UKC Tuzla kojeg čine tri ljekara i tri medicinska tehničara jutros su ispred UKC-a Tuzla ispratili Vahid Jusufović, direktor Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla kao i Dajana Čolić, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona. 

Koliko je teška situacija najbolje govori i jučerašnji izvještaj iz tog grada, gdje je prema riječima Mirsada Đerleka, koordinatora Opšte bolnice Novi Pazar u posljednja 24 sata od COVID-19 preminulo četvero ljudi. Kako srbijanski mediji navode Đerlek je rekao da su trenutno na liječenju u bolnici 374 pacijenta zaražena koronavirusom, a da je u samo jednom danu hospitalizovano njih 42. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije