BH-Gas: Ako nismo platili sve obaveze, kako se od šest sati odvija snabdijevanje?

Fena
BH-Gas: Ako nismo platili sve obaveze, kako se od šest sati odvija snabdijevanje?
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Direkrtor BH-Gasa Jasmin Salkić

BH-Gas je u skladu sa zaključkom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine izvršio uplatu sredstava na račun Energoinvesta i to za obaveze za gas u martu, te za obaveze po osnovu PDV-a čime je u potpunosti ispoštovan zaključak Vlade FBiH.

Kako naglašavaju, BH-Gas nije imao pravni osnov za direktno plaćanje obaveza prema Energoinvestu i to su i naglašavali tvrdeći da nikakvog odbijanja plaćanja nije bilo niti namjere da se građani i privreda dovedu u ovu situaciju.

"Sva dešavanja su prouzrokovana nedostavljanjem ruske fakture Energoinvesta. Uporište za plaćanje obaveze prema Energoinvestu je Zaključak Vlade FBiH kojim se nalaže uplata sredstava za gas i PDV-e prema Energoinvestu i BH-Gas je na bazi tog dokumenta izvršio zahtjev Vlade FBiH", navodi se u saopćenju.

Napominju da je zaključak Vlade jasan te da su sve obaveze za mart mjesec po osnovu transporta kroz Mađarsku i Srbiju plaćene avansno u februaru mjesecu 2021. godine, a uvoznička provizija koja nije dio zaključka Vlade FBiH bit će odmah plaćena nakon što Energoinvest dostavi zbirnu fakturu.

"Istovremeno, Energoinvest nije ništa poduzeo po osnovu ugovora sa 'starog' pravca snabdijevanja, Beregovo-Zvornik, i te profakture i dalje ispostavljaju i FGSZ i Transportgas Srbija. Ovi ugovori su i dalje važeći", saopćeno je.

Podsjećaju i na obavezu Energoinvesta da te ugovore raskine uz saglasnost svih ugovornih strana, ali ne proizvodeći posljedice aktiviranja raskidne klauzule od 23 mil. USD.

"Na kraju, ako BH-Gas nije platio sve obaveze po Zaključku kako se onda od jutros u šest sati odvija redovno snabdijevanje Federacije BiH prirodnim gasom", saopćeno je iz BH-Gasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije