Bevanda uputio Nacrt okvirnog budžeta, Tegeltija najavio redovno zasjedanje

3
Radiosarajevo.ba
Bevanda uputio Nacrt okvirnog budžeta, Tegeltija najavio redovno zasjedanje
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Vjekoslav Bevanda

Bosna i Hercegovina, sudeći prema potezima vlasti i propisanim procedurama, izvjesno je da još dugo neće dobiti budžet.

Samim time, ni novca za izbore skoro neće biti. Može se do budžeta i skraćenim putem, no pitanje je koliko je ta mogućnost stvarna ako su se mjeseci potrošili uzalud. Od Nacrta budžeta, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda uputio je tek Nacrt okvirnog budžeta. A predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija najavio je redovno zasjedanje.

Posljednji pokušaj da bude osiguran novac za održavanje izbora bio je jučer, a završio je riječima presjedavajućeg Doma naroda BiH Dragana Čovića:
“Ovaj prijedlog, zaključak nije usvojen, hvala Vam lijepa”.

Novo jutro donosi novi potez. Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda dostavio je Nacrt okvirnog budžeta za period od 2022. do 2024. godine Vijeću ministara BiH.

Ministarstvo financija i trezora dostavilo je Dokument okvirnog proračuna za naredne dvije godine glavnom tajništvu Vijeća ministara BiH na usvajanje. Resorni ministar Vjekoslav Bevanda je izjavio da očekuje da će se ovaj dokument uskoro naći na dnevnom redu, te biti upućen u daljnju procedur...

Ukoliko dobije podršku, tek onda Ministarstvo finansija i trezora može krenuti u izradu budžeta, i to nacrta. Opet pred Vijeće ministara BiH, potrebno je usvajanje da bi nacrt stigao ovdje i postao prijedlog. Odavde ide pred Zastupnički, a u slučaju zelenog svjetla dolazi pred delegate u Domu naroda.

Za ovakav put potrebno je mnogo vremena, što trenutno nije saveznik Centralne izborne komsije BiH. Da će ići brže - teško je očekivati. No, prijedloga ima.

“Predsjedništvo kaže - donosimo odluku i sugerira nekome. Jer Predsjedništvo ne može dati svoja sredstva - to je jasno. Sugerira da se za nastradale u potresu izdvoje određena sredstva - zašto to isto Predsjedništvo, upravo po istom modelu, ne bi izvršilo jedan stanovit pritisak na Vijeće ministara da usvoji budžet da mi o tome ovdje ne raspravljamo”, navodi Čović.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je u utorak u Čitluku da se Dokument okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje od 2022. do 2024. godine treba što žurnije usvojiti. - Okvirni proračun treba usvojiti što žurnije, mislim da je...

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH spas za održavanje izbora vide u akumuliranim sredstvima. Na računu više od 30 miliona maraka. Bevanda tvrdi - može, ali taj novac daje Predsjedništvo: “Nije citat, njih ima 34 miliona ili koliko već za 2020. godinu, oni se akumuliraju iz godine u godinu od kada je proračuna BiH. Ona se prenose i ona imaju svoju namjenu koja se utvrđuje proračunom. Ono što ne može preko globalnog okvira ne može, ono što je u globalnom okviru i krajnju riječ daje Predsjedništvo BiH”.

Da li takva mogućnost postoji, pitanje za adresu državnog Predsjedništva. Od tamo kratak odgovor iz kabineta Željka Komšića - to ne želimo komentarisati. I zakon je o tom pitanju decidan, Predsjedništvo je ustavni predlagač budžeta koji se usvaja u zgradi državnih institucija. Stoga, u ovoj priči ulozi su veći, a potražnja, izvjesno je, vodi do hodnika HDZ-a BiH. Od tamo je, podsjetimo, nakon neuspjelih pregovora o izmjenama Izbornog zakona, poručeno - nema tehničkih uvjeta za održavanje izbora. Iz SDA, sudeći prema izjavama, očekivan scenario.

“Prije nekih 15-20 dana konačno je javnost mogla da vidi čemu sam ja bio izložen godinu dana, kakvim zahtjevima, koji su protivustavni, poput prijedloga HDZ-a o izmjeni izbornog zakona. I sada sam ja, koji sam to odbio, kriv za zaustavljanje izbornog procesa”, kaže zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Bakir Izetbegović.

Pa i Dokument koji je dostavio Bevanda ide na ruku vremenu, u kojem HDZ još može potezati pitanje izmjene Izbornog zakona. No, kako dalje ako i posljedni pokušaji završe kao i prethodni? Dok je dug put do budžeta, ima i nekih drugih rješenja.

“Ako je moguće u narednim danima usvojiti budžet koji ne zavuiše izbore u oktobru - mi to podržavamo. Ako ta mogućnost ne postoji, nudimo istu mogućnost kao i 2007. godine - nama ne smeta da sredstva obezbijedi Federacija”, istakao je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Nikola Špirić.

Sve i da novac neko doznači, on na račun CIK-a BiH bez državnog budžeta ne može. Procedura, bar trenutno kakva jeste, traje dugo. Stoga je u četvrtak prvi korak - sjednica Vijeća ministara, a na stolu Nacrt okvirnog budžeta, piše FTV.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije