Bevanda: Novac od klirinškog duga bit će iskorišten za kapitalne investicije

Fena
Bevanda: Novac od klirinškog duga bit će iskorišten za kapitalne investicije
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda pojasnio je danas, na sjednici Parlamentarne skupštine BiH, kako će to biti utrošena sredstva koja je, na osnovu klirinškog duga, Rusija isplatila BiH.

 

Prvenstveno, on je potvrdio da je 125 miliona dolara uplaćeno BiH, da je dug naplaćen potpuno u novcu i da su sredstva uplaćena Centralnoj banci. Ponovio je i to da je BiH jedina zemlja koja je uspjela ukupan iznos naplatiti u novcu.

Raspodjela novca urađena je po Zakonu o raspodjeli, namjeni i korištenju finansijskih sredstava dobivenih po sporazumima o pitanjima sukcesije, kojim je utvrđen procent pripadnosti sredstava.

"S tim u vezi za potrebe bh. institucija to je bilo 10 posto, odnosno 12,5 miliona dolara, Federaciji 58 posto ili 72,6 miliona dolara, Republici Srpskoj 29 posto, odnosno 36,2 miliona dolara, te Brčko Distriktu tri posto, odnosno 3,75 miliona dolara", pojasnio je ministar.

Odlukama Vijeća ministara, sredstva koja su namijenjena institucijama BiH do sada su raspoređena u iznosu od 16 miliona KM i to isključivo za kapitalne investicije, poput graničnog prijelaza Bratunac - Vukovija, za koji je izdvojeno sedam miliona KM.

Za zgradu Uninon banke u Sarajevu, za smještaj institucija, izdvojeno je četiri miliona KM, a za zgradu preduzeća Zrak u Sarajevu tri miliona KM, za smještaj Agencije za koordinaciju policijskih tijela.

"Za zgradu u Mostaru za smještaj SIPA-e jedan milion KM i za zgradu u Istočnom Sarajevu jedan milion. Ostalo je neraspoređeno 4,6 miliona KM i opredjeljenje je da ova sredstava budu isključivo namjenski trošena za kapitalne investicije", zaključio je Bevanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije