Wigemark dostavio Izvještaj o napretku BiH: Brojne nepravilnosti koče put u EU

E. H.
Wigemark dostavio Izvještaj o napretku BiH: Brojne nepravilnosti koče put u EU
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Wigemarg predao Bevandi izvještaj o napretku BiH na putu ka EU
Ambasador Lars-Gunnar Wigermak, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik u BiH predstavio je danas izvještaj EU o napretku BiH, u kojem je ukazao na brojne loše pokazatelje kada je riječ o europskom putu BiH.

On je, zajedno s ministrom za finansije i zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande predstavio najvažnije značajke ovog izvještaja, te istaknuo kako je BiH dobila dosta loše ocjene, ali da postoji veliki prostor za napredak. Ipak, dodao je kako je proces evaluacije odgovora na Upitnik EK tek počeo, zbog čega je Izvještaj o napretku BiH nešto kraći od prošlog.

"Riječ je o izvještaju koji ne obrađuje odgovore BiH na Upitnik, jer je premalo vremena da se prođe kroz više od 20.000 stranica. On obrađuje osnovne oblasti poput vladavine prava, javne uprave i ekonomskih reformo i razvoja", istaknuo je Wigemark.

Dodao je kako je posebno poglavlje posvećeno izbornim procesima u BiH, odnosno neophodnosti izmjena Izbornog zakona.

"Pored ocjene stanja u ovim temeljnim dijelovima BiH, također se ocjenjuje i važnost izmjena i dopuna Izbornog zakona kako bi se osiguralo nesmetano provođenje izbora i izbornih rezultata u oktorbu ove godine. Iz tog razloga mi kontinuirano apeliramo na sve političke lidere da pronađu kompromis i rješenje kako bi se riješio taj problem. Također u ovom političkom dijelu ovog izvještaja naglašava se i provođenje presude Ustavnog suda koja se tiče provođenja izbora na području grada Mostara", dodao je.

Kada je riječ o ostalim segmentima, istaknuo je kako u procesu reforme javne uprave postoje problemi, a dotaknuo se i slobode medija u BiH. 

"Nažalost, utvrdili smo da je u posljednjem periodu nastavljena praksa vršenja političkih pritisaka i nažalost fizičkih napada na novinare u BiH. Kada je riječ o reformi javne uprave, bilježi se da u tom procesu posljednjih 18 mjeseci nije zabilježen nikakav napredak. Dakle, strategija je urađena, ali njeno usvajanje tek predstoji", zaključio je Wigemark.

Ministar Bevanda kazao je kako je važno prepoznati sve loše ocjene iz ovog Izvještaja i krenuti u njihovo rješavanje što hitnije, ali da ne treba zanemariti i pozitivne pomake.

"Izvještaj koji je danas dostavljen pokazuje da su institucije EU uz nas, ali da je odluka na nama. Europski put nema nikakvu alternativu i naš put vodi u jednom smjeru, ka Europi. Mi moramo ići putem koji vodi ka Briselu i, načelno, svi se slažu s tim. Osnovne primjedbe koje smo čuli jučer dane su u okviru političkog kriterija, s nedostatkom političkog dijaloga i odgovornosti da se stvari pomjere s mrtve tačke. Naglašena je hitna potreba za promjenom Izbornog zakona. Primjedbe koje ovdje imamo poznate su i svima nama, ali je dobro da su iz EU detektirali to kako bismo se što bolje fokusirali na rješavanje. Pored svega ne treba ni zaboraviti neke pozitivne pomake u prethodnom periodu, kao što je bila recimo izrada odgovora na Upitnik Europske komisije. Nadam se da ćemo što skorije ukloniti sve nepravilnosti", zaključio je Bevanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije