Hahnovo obraćanje bh. građanima: EU nastavlja podršku, ne propustite priliku

Radiosarajevo.ba
Hahnovo obraćanje bh. građanima: EU nastavlja podršku, ne propustite priliku
Foto: Screenshot / Johannes Hahn
Johannes Hahn, komesar za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU povodom jučerašnje objave izvještaja Europske komisije o BiH obratio se građanima naše zemlje i kazao da će EU nastaviti pružati podršku BiH na svakom koraku.

Tokom posebne videoporuke koja je upućena Bosancima i Hercegovcima, Hahn je istaknuo kako BiH još od 2016. godine pravi snažne i odlučne iskorake na europskom putu, te da mu je drago zato što postoji spremnost EU da pripremi detaljno mišljenje po bh. aplikaciji za članstvo u EU.

"Europski put je jedinstvena prilika da se cijela zemlja unaprijedi, posebno kada je riječ o ekonomski prilikama i životnom standardu za sve građane, bez obzira jesu li to Bošnjaci, Srbi, Hrvati ili bilo koja druga etnička skupina. Građani BiH ne smiju dopustiti da takva prilika bude propuštena ili da oslabi zbog ličnih ili političkih interesa", istaknuo je Hahn.

On je ocijenio i da je već postoje brojne naznake predizborne kampanje za predstojeće Izbore, te da se takve stvari ne smiju koristiti kao ucjena europskog puta naše države.

"Tokom protekle tri godine od usvajanje Reformske agende primijetio sam određene ohrabrujuće znakove koji su doveli do izuzetno pozitivnog zamaha u kredibilnosti zemlje kao međunarodnog partnera, uključujući i EU, kada je riječ o sposobnostima zemlje za ispunjavanje političkih ciljeva. Međutim, primjećujemo da je dinamika reformi u proteklih 18 mjeseci usporena i da zemlji prijeti opasnost od povratka obrascu u kojem su osobni i stranački politički interesi ispred interesa građana BiH", rekao je Hahn.

Istaknuo je kako od vlasti očekuje da osigura adekvatno održavanje izbora i nesmetanu provedbu izbornih rezultata što bi, između ostalog podrazumijevalo i iznalaženje rješenja za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. Ipak, Hahn ohrabrujuće završava svoju poruku kazavši kako će BiH imati apsolutnu podršku.

"Dragi građani, dopustiti mi da vas uvjerim da će EU nastaviti pružati smjernice u smislu politike i izdašnu finansijsku podršku na vašem putu ka članstvu u EU. Europske integracije su transformativni proces koji pripada i donosi korist prvenstveno građanima. Ne sumnjajte da će vas Evropska unija nastaviti podržavati na svakom koraku ovog puta", zaključio je Hahn.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije