Bećirović: Ovo je još jedna najava realizacije Vučićeve velikosrpske i antidejtonske deklaracije!

54
Radiosarajevo.ba
Bećirović: Ovo je još jedna najava realizacije Vučićeve velikosrpske i antidejtonske deklaracije!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Bećirović

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović oglasio se danas, 7. jula povodom defila koji je Vojska Srbije održala u Bratuncu i Prijedoru.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"Predsjedništvo BiH nije odobrilo ulazak pripadnicima Vojske Srbije u Bosnu i Hercegovinu. Također, u okviru plana bilateralne saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Republike Srbije, ova aktivnost nije planirana.

Poslušajmo konačno struku o šumama i vodi: Spasimo budućnost na greškama iz prošlosti

Poslušajmo konačno struku o šumama i vodi: Spasimo budućnost na greškama iz prošlosti

Nadležne državne institucije Bosne i Hercegovine, posebno Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ministarstvo odbrane BiH, moraju u najkraćem roku utvrditi sve okolnosti i činjenice u vezi s ovim događajem.

Defile Vojske Srbije u Prijedoru, gradu u kojem su nesrbi označavani bijelim trakama prije nego što su odvedeni u koncentracione logore smrti, predstavlja još jednu najavu početka realizacije Vučićeve velikosrpske i antidejtonske deklaracije, usvojene 8. juna u Beogradu.

Komšić: Klasičan akt agresije ako Ministarstvo odbrane nije dalo odobrenje za ulazak Vojske Srbije!

Komšić: Klasičan akt agresije ako Ministarstvo odbrane nije dalo odobrenje za ulazak Vojske Srbije!

Međunarodna zajednica mora ozbiljno i na vrijeme shvatiti opasni sadržaj usvojene deklaracije tzv. svesrpskog sabora koja predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Također, ona predstavlja podrivanje temeljnih načela na kojima počiva Evropska unija i osnovnih međunarodnih principa na kojima se zasnivaju međudržavni odnosi članica Ujedinjenih nacija. Zbog toga sam za sutra zakazao sastanak s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom.

OHR, Delegacija EU u Bosni i Hercegovini, EUFOR, NATO i države svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma trebaju ozbiljno i cjelovito sagledati državnu politiku Republike Srbije prema Bosni i Hercegovini, jer je riječ o jedinoj državi na svijetu koja je prekršila UN Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Pravosnažnom presudom Međunarodnog suda pravde, najvišeg pravnog organa Ujedinjenih nacija, utvrđeno je da je Srbija mogla spriječiti genocid nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, a da to nije učinila. Zbog ove i drugih presuda sudova UN-a, kao i niza drugih ozbiljnih razloga, Vojska Srbije nema nikakvo pravo da boravi na državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine".

Podsjetimo, jutros, 7. jula, mediji u bosanskohercegovačkom entitetu RS javili su kako su pripadnici vojske Srbije prodefilovali kroz Prijedor. Navode kako su došli na obilježavanje 82. godine od bitke na Kozari.

Dakle, u gradu u kojem je devedesetih, za vrijeme agresiju na našu zemlju, počinjen jedan od najvećih zločina nad svima koji nisu bili Srbi, zločin koji ima sve elemente genocida, pustili su pripadnike vojske Srbije da marširaju i defiluju... U međuvremenu se pojavila informacija da su jučer defilovali i u Bratuncu?!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (54)

/ Povezano

/ Najnovije