Bećirović traži održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH: Napadi iz entiteta RS su eskalirali

2
Radiosarajevo.ba
Bećirović traži održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH: Napadi iz entiteta RS su eskalirali
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Denis Bećirović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović uputio je danas, 6. jula, u proceduru zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH sa prijedlogom zaključaka Predsjedništva BiH povodom eskalacije napada organa entiteta RS na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka države Bosne i Hercegovine.

Bećirović zahtijeva održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH sa slijedećim dnevnim redom:

Prijedlog zaključaka Predsjedništva BiH povodom eskalacije napada organa entiteta RS na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka države Bosne i Hercegovine.

Mještani sela u BiH ljuti na Matu Rimca, odgovorili mu nakon njegove objave: ‘Ovo je prava istina‘

Mještani sela u BiH ljuti na Matu Rimca, odgovorili mu nakon njegove objave: ‘Ovo je prava istina‘

"Antidejtonsko i protivustavno djelovanje organa bh. entiteta RS intenzivirano je od 2021. do danas. U sklopu nelegalnih aktivnosti entitetskih organa vlasti RS od jula 2021. do danas usvojeni su sljedeći protivustavni i antidejtonski akti:

Na Dvadesetoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, održane 30. jula 2021. godine doneseni su:

  • Zakon o neprimjenjivanju Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, Zakon o dopuni Krivičnog zakonika RS, Odluka o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o neprimjenjivanju Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, Odluka o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske.
Bećirović u Londonu: Jačanje Oružanih snaga BiH je najbolji odgovor ekstremistima

Bećirović u Londonu: Jačanje Oružanih snaga BiH je najbolji odgovor ekstremistima

Na Dvadeset drugoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, održane 20. oktobra 2021. godine donesen je:

  • Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, Zaključke u vezi Informacije o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, Zaključke u vezi Informacije o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, Zaključke u vezi Informacije o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti, Deklaraciju o ustavnim principima,

Na Dvadeset sedmoj posebnoj sjednici, održanoj 01.februara 2022. godine, Narodna skupština RS usvojila je:

  • Zaključke u vezi političko-ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini 
  • Zaključke u vezi sa razmatranjem informacije o međunarodnoj, političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske (br. 02/1-021-602/22 od 06.6.2022. godine) kojima se krše odredbe Ustava BiH. Prema članu VI/4. Ustava BiH odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su konačne i obavezujuće.
  • Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti („Službeni glasnik Republike Srpske“ br. 16/23) koji je, u interesu pravne sigurnosti, Odlukom Ustavnog suda BiH U-5/23 privremeno stavljan van snage.

Na Šestoj posebnoj sjednici, održanoj 26. aprila 2023. godine, Narodna skupština RS usvojila je:

  • Zaključak o izmjeni Zaključka broj 02/1-021-1030/21 od 10. decembra 2021. godine (br. 02/1-021-466/23 od 26.4.2023. godine) kojim se postupa suprotno Odluci Ustavnog suda BiH u predmetu U 2/22; 
  • Zaključak o izmjeni Zaključka broj 02/1-021-1031/21 od 10. decembra 2021. godine (br. 02/1-021-467/23 od 26.4.2023. godine) kojim se postupa suprotno Odluci Ustavnog suda BiH u predmetu U 2/22;
  • Zaključak o izmjeni Zaključka broj 02/1-021-1032/21 od 10. decembra 2021. godine (br. 02/1-021-468/23 od 26.4.2023. godine) kojim se postupa suprotno Odluci Ustavnog suda BiH u predmetu U 2/22;
  • Zaključak o izmjeni Zaključka broj 02/1-021-1033/21 od 10. decembra 2021. godine (br. 02/1-021-469/23 od 26.4.2023. godine) kojim se postupa suprotno Odluci Ustavnog suda BiH u predmetu U 2/22.
Bećirović se sastao sa Kerns: Vrijeme popuštanja i toleriranja Dodikove politike je prošlo

Bećirović se sastao sa Kerns: Vrijeme popuštanja i toleriranja Dodikove politike je prošlo

Na Sedmoj posebnoj sjednici, održanoj 21.6.2023. godine, Narodna skupština RS usvojila je:

Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske kojim je normirano da se odluke Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini ne objavljuju u službenom glasniku ovog bh. entiteta. Usvojeni zakon još uvijek nije stupio na snagu (čeka se njegovo objavljivanje u službenom glasniku i protok vacatio legisa), no sasvim je jasno koja je intencija entitetskog zakonodavnog organa vlasti. Pravna i politička ovlaštenja Visokog predstavnika normirana su međunarodnim ugovorom, a entitetski organi RS-a nisu ovlašteni da jednostrano mijenjaju i/ili onemogućavaju implementaciju potpisanog sporazuma.

Zaključke u vezi sa neustavnim djelovanjem Ustavnog suda BiH (br. 02/1-021-697/23 od 21.6.2023. godine) kojim se, između ostalog, protivustavno postavlja ultimatum Ustavnom sudu BiH, što je u demokratskim sistemima apsolutno neprihvatljivo i suprotno svim općeprihvaćenim demokratskim standardima. Ustavni sud BiH je, u odnosu na druge organe vlasti u Bosni i Hercegovini i bilo koje spoljne uticaje, samostalan i nezavisan, te je ovlašten da donosi i mijenja pravne akte kojima se normira djelovanje Ustavnog suda BiH, kao i postupci koji se pred njim vode. Svako neovlašteno zadiranje u rad Ustavnog suda BiH predstavlja kršenje Ustava BiH.

Dodik kao lik iz Alan Forda: Ovo je napravljeno da bude vječno, ovo nije napravljeno da bude trajno

Dodik kao lik iz Alan Forda: Ovo je napravljeno da bude vječno, ovo nije napravljeno da bude trajno

Na Osmoj posebnoj sjednici, održanoj 27.6.2023. godine, Narodna skupština RS usvojila je:

Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojim je normirano da se odluke Ustavnog suda BiH neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji RS-a, te da se privremeno stavljaju van snage odredbe zakona kojim se propisuje objavljivanje zakona i drugih propisa RS-a, u dijelu koji se odnosi na propise i druge akte koje donosi Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Usvojeni zakon još uvijek nije stupio na snagu, ali njegovog usvajanje po hitnom postupku nedvosmisleno ukazuje na institucionalno antidejtonsko i protivustavno djelovanje entitetskih organa vlasti usmjerenih protiv ustavnopravno poretka države Bosne i Hercegovine.

Odluka o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine;

Denis Bećirović: 'Visoki predstavnik treba smijeniti Milorada Dodika ili se povući!'

Denis Bećirović: 'Visoki predstavnik treba smijeniti Milorada Dodika ili se povući!'

Zaključak kojim Narodna skupština RS, između ostalog, zadužuje Vladu RS da joj podnese Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim će biti propisano posebno krivično djelo postupanja suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Nadalje, tačkom 3. usvojenog Zaključka, određeno je da će prema institucijama i organima RS-a koji budu postupali suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, Narodna skupština RS donijeti zakone ili druge odgovarajuće pravne akte o preduzimanju mjera i radnji prema tim institucijama i organima, uključujući i mjere njihovog ukidanja.

Neki od navedenih antidejtonskih i antiustavnih akata entitetskih organa vlasti RS-a su djelovanjem nadležnih institucija uspostavljenih Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH stavljeni van snage. Ipak, nelegalne aktivnosti entitetskih organa vlasti RS-a jasno potvrđuju opasno plansko intenziviranje antidejtonskih aktivnosti s ciljem destruiranja mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Ukazujući na ozbiljnost situacije u Bosni i Hercegovini, kao i s namjerom da se ukaže na važnost zakonitog i pravovremenog djelovanja nadležnih institucija s ciljem zaštite ustavnopravnog poretka, u prilogu se dostavljaju predloženi Zaključci", obrazložio je Denis Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije