Bećirović u Londonu: Jačanje Oružanih snaga BiH je najbolji odgovor ekstremistima

0
Radiosarajevo.ba
Bećirović u Londonu: Jačanje Oružanih snaga BiH je najbolji odgovor ekstremistima
Foto: Facebook / James Heappey i Denis Bećirović

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa ministrom Oružanih snaga UK Jamesom Heappeyom tokom radne posjete Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Bećirović i Heappey razgovarali su o sigurnosnoj krizi u Bosni i Hercegovini, izazvanoj protivustavnim djelovanjem organa bh. entiteta RS, koja prijeti da izazove nestabilnost u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji Zapadnog Balkana.

Bećirović je naglasio da je pokušaj rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH direktan udar na mir, a dolazi nakon najave predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika da će entitetski organi pokušati razbiti međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu.

Pogledajte u snimku šta se dešava ispred stambeno-poslovnog kompleksa Bulevar u Sarajevu

Pogledajte u snimku šta se dešava ispred stambeno-poslovnog kompleksa Bulevar u Sarajevu

"Vrijeme je za konkretne korake u sankcioniranju rušitelja mira i sigurnosti. Međunarodna zajednica sada mora biti odlučna i ne dozvoliti da dođe do destabilizacije u Bosni i Hercegovini i regiji", istakao je Bećirović tokom razgovora. 

Ministar oružanih snaga Džejms Heappey poručio je da vlada UK neće ignorirati bilo kakvo narušavanje mira, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. UK ozbiljno razmatra ponovno učestvovanje vojnika Ujedinjenog Kraljevstva u EUFOR misiji ALTHEA u Bosni i Hercegovini.

🇧🇦🇬🇧 Bećirović u Londonu: Jačanje Oružanih snaga BiH je najbolji odgovor ekstremistima Član Predsjedništva BiH dr....

Posted by Dr. Denis Bećirović on Wednesday, July 5, 2023

Inače, UK je prva implementirala odluke posljednjeg samita NATO u Madridu, kojima je definirano da se sigurnost Bosne i Hercegovine inkorporira u sigurnost Alijanse.

Denis Bećirović se zahvalio na kontinuiranoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva Oružanim snagama BiH, kao i drugim sigurnosnim i odbrambenim institucijama države Bosne i Hercegovine.

Posebno je naglasio važnost nastavka jačanja odbrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine, modernizaciji Oružanih snaga BiH, kao i snaženje odbrane od kibernetičkih napada kroz uspostavljanje Centra za kibernetičku sigurnost u Bosni i Hercegovini.

Bećirović u Londonu: 'Smijeniti Dodika prije nego što izazove sukob!'

Bećirović u Londonu: 'Smijeniti Dodika prije nego što izazove sukob!'

Također, on je rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti s podrškom Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH na polju vojne obuke, reforme odbrane, kontrole vatrenog oružja, te provođenju infrastrukturnih projekata. Iskazana je i podrška nastavku školovanja i obuke pripadnika Oružanih snaga BiH na britanskim vojnim akademijama i drugim odbrambenim institucijama.

Sa sastanka
Foto: Facebook: Sa sastanka

Osim ovog sastanka Denis Bećirović je razgovarao i sa drugim predstavnicima Vlade UK zaduženim za državnu sigurnost i međunarodne poslove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije