Bećirović u Londonu: 'Smijeniti Dodika prije nego što izazove sukob!'

2
AA
Bećirović u Londonu: 'Smijeniti Dodika prije nego što izazove sukob!'
Foto: AA / Denis Bećirović i James Cleverly

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa ministrom vanjskih poslova, Komonvelta i razvoja Jamesom Cleverlijem i specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stuartom Peachom o potezima organa bh. entiteta RS kojima se ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak BiH.

Iz Kabineta Bećirovića saopšteno je da je on ukazao na opasnost destabilizacije BiH i regije zbog opasnog antidejtonskog djelovanja organa RS-a.

Član Predsjedništva BiH je naglasio da se pokazala tačnim konstatacija da je politika entiteta RS primarno sigurnosni, a ne politički problem, te je poručio da predsjednika bh. entiteta RS treba smijeniti prije nego što izazove destabilizaciju zemlje i regiona.

Naša tema | Počela sezona vjenčanja: Provjerili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za vjenčanicu

Naša tema | Počela sezona vjenčanja: Provjerili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za vjenčanicu

"Bolje je smijeniti Dodika nego dozvoliti da njegova politika egzistencijalno ugrozi građane i narode Bosne i Hercegovine", rekao je Bećirović i dodao da je od izuzetne važnosti da svjetska velesila poput Ujedinjenog Kraljevstva (UK) čvrsto stoji uz BiH i njene građane.

Cleverly je rekao da je interes Ujedinjenog Kraljevstva očuvanje mira i poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je istakao da je posvećenost UK demokratskim snagama i budućnosti BiH neupitna i da će UK preduzeti dodatne korake u pravcu stabilizacije prilika u ovom dijelu Evrope.

Bećirović: "Ne treba se zavaravati i pomisliti da će Dodikov režim stati nakon odluka OHR-a"

Bećirović: "Ne treba se zavaravati i pomisliti da će Dodikov režim stati nakon odluka OHR-a"

U saopštenju se navodi da je Stuart Peach je istakao da je UK, kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma, saveznik Bosne i Hercegovine i najavio da će UK nastaviti pružati podršku očuvanju nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Dodao je da UK podržava euroatlantski put BiH i jačanje institucionalne saradnje.

Denis Bećirović izrazio je zahvalnost Vladi UK na kontinuiranom angažmanu u BiH i programima pomoći ekonomskih reformi, jačanju demokratije i reformi vladavine prava.

Tokom razgovora je naglašeno da će Ujedinjeno Kraljevstvo i u narednom periodu pružati snažnu podršku kako bi se ojačala sigurnost i osigurao demokratski razvoj zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije