Bećirović o blokadi glasanja tri zemlje EU u BiH: Nepotrebno i bizarno; Ovdje vladaju "Putinovci"

4
Radiosarajevo.ba
Bećirović o blokadi glasanja tri zemlje EU u BiH: Nepotrebno i bizarno; Ovdje vladaju "Putinovci"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Staša Košarac i Nenad Nešić, srpski ministri u VM

Nepotrebno i bizarno, tako prof. dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane naziva aktuelni pokušaj srpskih ministara u državnoj vladi da blokiraju glasanje državljana Republike Slovenije, Republike Poljske i Republike Rumunije na izborima za Europski parlament (EP), odnosno rumunskim lokalnim izborima.

Ova blokada je skandaloznija tim prije jer treba funkcionirati kao osveta prema spomenute tri prijateljske zemlje, a zbog njihovog glasanja u Ujedinjenim nacijama za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici 23. maja ove godine.

"Država, koja pretendira da postane članica EU i koja je nedavno dobila kandidatski status za Europsku uniju (EU) sasvim sigurno bi morala pokazati više senzibilnosti prema državama članicama EU, od čije političke volje zavisi i buduće članstvo Bosne i Hercegovine u EU", komentira Bećirović.

Bravo, Mesud Pezer: Jedini bh atletičar koji će nastupiti na Olimpijskim igrama u Parizu

Bravo, Mesud Pezer: Jedini bh atletičar koji će nastupiti na Olimpijskim igrama u Parizu

Po njemu, nije uopće jasno zašto je moralo doći do jedne ovako nepotrebne i bizarne situacije.

"Što se tiče glasanja za izbore za Evropski parlament, koji bi se održali u diplomatsko-konzularnim predstavništvima pojedinih država članica EU, koja imaju eksteritorijalni status nije potrebna saglasnost Vijeća ministara BiH", istakao je.

Zijad Bećirović
Foto: Ustupljena fotografija: Zijad Bećirović

On se slaže s ocjenama da se u sve zaista mogla uplesti Ruska Federacija koja ima za cilj destabilizaciju ovog dijela svijeta.

"A što se tiče ruskog utjecaja nije potrebno još jedom ponavljati da Putinovci vladaju Bosnom i Hercegovinom možda više nego ijednom drugom državom", zaključuje Bećirović.

Podsjetimo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u drugom krugu glasanja nije postiglo potrebni konsenzus za organiziranje glasanja državljana Republike Poljske, Republike Slovenije i Republike Rumunije koji borave na teritoriji naše zemlje, povodom izbora za Evropski parlament iz ovih država, te povodom izbora u Rumuniji za tijela lokalne javne uprave u 2024. godini.

Nakon što u prvom krugu glasanja, na 50. sjednici Vijeća ministara BiH 28. maja zahtjevi za davanje saglasnost za glasanje nisu dobili potrebnu većinu, obavljene su potrebne konsultacije, te na jučerašnjoj 30. vanrednoj sjednici VM BiH, u drugom krugu glasanja, nije postignut konsenzus za prihvaćanje diplomatskih nota ambasada Poljske, Slovenije i Rumunije u Sarajevu za organiziranje glasanja državljana ovih zemalja koji borave u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije