Bećirović nakon sastanka s Von der Leyen i Rutteom: Kazao sam im koga da nagrade, a koga da kazne

11
Radiosarajevo.ba
Bećirović nakon sastanka s Von der Leyen i Rutteom: Kazao sam im koga da nagrade, a koga da kazne
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Bećirović

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, hrvatski premijer Andrej Plenković i premijer Nizozemske Mark Rutte doputovali su u ponedjeljak, 22. januara, u Bosnu i Hercegovinu, gdje je dogovoreno da u utorak, 23. januara, održe niz sastanaka sa predstavnicima domaćih vlasti.

Između ostalog, Von der Leyen i Rutte bili su i u Predsjedništvu BiH gdje su razgovarali s članom državnog Predsjedništva dr. Denisom Bećirovićem, koji se oglasio nakon susreta, na kojem je razgovarano o otvaranju pregovora naše zemlje sa Europskom unijom.

"Inače, u nešto više od godinu dana ovo je moj treći razgovor i susret s predsjednicom EK", navodi Bećirović , napominjući kako je malo lidera na svijetu koji su tri puta u jednoj godini posjetili BiH i iskazali podršku našoj zemlji.

Stan izgorio u potpunosti: Brzom intervencijom tuzlanskih vatrogasaca spašena žena

Stan izgorio u potpunosti: Brzom intervencijom tuzlanskih vatrogasaca spašena žena

Ne smije i ne može biti skretanja s puta BiH u punopravno članstvo EU, poručuje Bećirović, te veli kako se "nećemo baviti sporednim temama":

"70 posto vanjskotrgovinske razmjene BiH odvija se sa EU i to moraju znati ljudi u našoj državi. To je u interesu naše privrede i zato sam pozvao EU da otvori pregovore s BiH. Rekao sam također da je BiH u prošloj godini stoprocentno uskladila vanjsku politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. Otvaranje pregovora  s BiH, 21. i 22. marta ove godine, bilo bi velika nagrada građane države BiH, a isto tako bila kazna za antieuropske političare u našoj zemlji."

EU, stava je Bećirović, treba da shvati da "ovo nije pomoć BiH, ovo je investicija, u stabilnu BiH, u stabilnu regiju, investicija u jaču EU": "To je važno geopolitičko pitanje i zato sam zadovoljan s današnjim razgovorom i porukama koje smo imali priliku čuti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije