Bećirović i Komšić predložili zakon o državnoj imovini: "Ona pripada BiH, to su neoborive činjenice"

11
Radiosarajevo.ba
Bećirović i Komšić predložili zakon o državnoj imovini: "Ona pripada BiH, to su neoborive činjenice"
Foto: Predsjedništvo BiH / Denis Bećirović

U zvaničnu proceduru Predsjedništvu BiH danas, 3. oktobra, upućen je prijedlog državnog zakona o imovini. Predlagači zakona su članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić.

Tim povodom obratio se Denis Bećirović.

"Danas sam u proceduru Predsjedništva BiH uputio državni zakon o državnoj imovini zajedno s kolegom Komšićem. Ovo je jedan od najsloženijih i najvažnijih zakona u postdejtonskoj BiH zajedno s velikim brojem stručnaka na pripremi ovog zakona radili smo više od šest mjeseci", rekao je.

Zašto je Xi došao u Srbiju i šta Kina tačno želi u Europi?

Zašto je Xi došao u Srbiju i šta Kina tačno želi u Europi?

Kazao je kako je prije upućivanja ovog zakona razgovarao i sa predsjednicima stranaka bosanskohercegovačke orjentacije koji su također podržali tekst ovog zakona.

"Važno je okupljati bosanskohercegovačke snage oko kapitalnih pitanja za državu. Bh. politika mora znati šta hoće i to što hoće mora znati predočiti u pravne i druge akte. Pri tome, strogo ćemo voditi računa da se naša politika odvija u okvirima Ustava i zakona Bosne i Hercegovine i poslovnika o radu državnih organa vlasti.

Prema članu 8 predloženog zakona o imovini, Bosna i Hercegovina je nosilac prava vlasništva nad cjelokupnom državnom imovinom. Entiteti i drugi nivoi vlasti u BiH mogu koristiti i upravljati onom državnom imovinom koja ima je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti u mjeri u kojoj su ovlašteni ovim ili nekim drugim zakonom koji donese parlament BiH", rekao je Bećirović.

Podjela imovine SFRJ kao prepreka na putu BiH ka EU: Kako su ovo pitanje riješile Češka i Slovačka?

Podjela imovine SFRJ kao prepreka na putu BiH ka EU: Kako su ovo pitanje riješile Češka i Slovačka?

Istakao je da je ovaj zakon u interesu svih ljudi u BiH i uvažava potrebe i interese svih nivoa vlasti u BiH.

"Zakon predviđa da su u BiH svi dužni da poštuju i vode računa o pravnoj stečevini EU. Državna imovina reflektira državnost, nezavisnost i teritorijalni integritet koji pripadaju isključivo državi BiH, a ne entitetima.

Državna imovina je fundamentalni element da državna vlast bude suštinski, a ne formalno-suverena vlast. Ne zaboravimo, i odlukom Ustavnog suda BiH, zauzet je konačni i obavezujući pravni stav, a to je da država BiH je nasljednik imovine Socijalističke, odnosno Republike BiH i imovine bivše SFRJ.

Dakle, reguliranje tog pitanja je u nadležnosti državnih organa vlasti. Također, Sporazum o sukcesiji navodi da državna imovina pripada BiH. To su neoborive činjenice. Da zaključim, Bosna i Hercegovina kao i sve druge članice UN-a mora imati sve prerogative nezavisne i suverene države uključujući i državnu imovinu", istakao je Bećirović u svom obraćanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije