Bećirović nakon Dodikovih prijetnji: "Tuđe nećemo, Bosnu i Hercegovinu ne damo!"

6
Radiosarajevo.ba
Bećirović nakon Dodikovih prijetnji: "Tuđe nećemo, Bosnu i Hercegovinu ne damo!"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik, Denis Bećirović

Povodom najnovijih antidejtonskih i antiustavnih poruka koje je danas izrekao predsjednik bh. entiteta Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercehovine dr. Denis Bećirović poručio je sljedeće:

"Dodikova poruka 'da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu FBiH i RS' je tragična zabluda neodgovornog političara koji je duboko zagazio u opasne antidejtonske i antiustavne vode. Ipak, i on i njemu slični moraju znati da ne može biti ni mirnog, niti nemirnog razbijanja države Bosne i Hercegovine."

Državu Bosnu i Hercegovinu, nastavio je on, "branit ćemo svim raspoloživim pravnim, političkim, diplomatskim i drugim legalnim sredstvima u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravom. Oni koji su mislili da je moguće praviti državu na međunarodno priznatoj državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine završili su kao ratni zločinci sa doživotnim kaznama zatvora".

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

"Milorad Dodik i njegovi mentori moraju znati da je temeljno određenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH da svi politički i drugi faktori budu 'opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom'.

Dodikova poruka da je 'Bosna i Hercegovina nametnuta, prisilna državna zajednica, pod pritiskom napravljena i pod pritiskom se održava' je licemjerna i netačna. Bosna i Hercegovina je prirodna, historijska, pravna i politička činjenica koja traje više od 1.000 godina. Entiteti u državi Bosni i Hercegovini nisu ni historijske, niti prirodne činjenice. Njihov nastanak u državi Bosni i Hercegovini detaljno su u svojim presudama opisali sudovi Ujedinjenih nacija. Ako Dodikova antidejtonska i nerazumna politika dovede do nekog razlaza, to će biti razlaz s onim što je
osuđeno u pravosnažnim presudama najviših svjetskih sudova", istaknuo je Bećirović.

Milorad Dodik reizabran za lidera SNSD-a, pa obećao mirni razlaz Federacije BiH i entiteta RS

Milorad Dodik reizabran za lidera SNSD-a, pa obećao mirni razlaz Federacije BiH i entiteta RS

Na svaki pokušajporučio je Dodiku, realizacije secesionističke politike usmjerene protiv nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, kao i na svaki drugi pokušaj kojim se ugrožava mir unutar bosanskohercegovačkog pluralističkog društva, "država Bosna i Hercegovina, kao punopravna članica Ujedinjenih nacija, pravovremeno i adekvatno će odgovoriti, u skladu sa Poveljom UN-a i drugim relevantnim međunarodnim ugovorima".

"Niko ne treba potcjenjivati snagu države Bosne i Hercegovine i spremnost ogromne većine ljudi da očuvaju nezavisnu, suverenu, nedjeljivu i multietničku Bosnu i Hercegovinu. Tuđe nećemo, Bosnu i Hercegovinu ne damo!", zaključio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije