Bećirović poručio ambasadoru Kine: Vanjska politika je isključiva nadležnost države BiH, ne entiteta

3
Radiosarajevo.ba
Bećirović poručio ambasadoru Kine: Vanjska politika je isključiva nadležnost države BiH, ne entiteta
Foto: Predsjedništvo BiH / Denis Bećirović sa ambasadorom Kine Ji Pingom

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Ji Pingom o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima dvije zemlje.

Dr. Denis Bećirović je naglasio da je institucionalni okvir vanjske politike države Bosne i Hercegovine jasan. Za vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine je nadležno Predsjedništvo BiH kao najviši kolektivni organ izvršne vlasti države Bosne i Hercegovine. Bosanskohercegovački entiteti, kao niže administrativno-teritorijalne jedinice unutar suverene države Bosne i Hercegovine, nemaju nikakvu nadležnost za vođenje vanjske politike i vanjskopolitičko predstavljanje države Bosne i Hercegovine. Zato se komunikacija između dvije države treba odvijati isključivo putem nadležnih državnih organa Bosne i Hercegovine.

Ambasador Ji Ping je rekao da Narodna Republika Kina poštuje nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Između ostalog, naveo je da prema svim narodima u Bosni i Hercegovini ima jednak odnos, kao i da se sporna pitanja trebaju rješavati putem dijaloga.

Sramotne izjave: Ambasador Izraela u Srbiji negirao genocid u Srebrenici

Sramotne izjave: Ambasador Izraela u Srbiji negirao genocid u Srebrenici

Tokom sastanka je konstatirano da dvije zemlje imaju dobre odnose i potrebu za unapređenjem ekonomskih i drugih veza.

Istaknuto je da postoji obostrani interes da prijateljski odnosi dvije zemlje doprinesu jačanju ekonomskih odnosa, te otvore vrata bh. privrednicima za ostvarenje kvalitetnije saradnje.

Denis Bećirović sa ambasadorom Kine Ji Pingom
Foto: Predsjedništvo BiH: Denis Bećirović sa ambasadorom Kine Ji Pingom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije