Sve brojniji zahtjevi za smjenu Lagumdžije: 'Bećiroviću, skloni neznalice i rušitelje'

18
Radiosarajevo.ba
Sve brojniji zahtjevi za smjenu Lagumdžije: 'Bećiroviću, skloni neznalice i rušitelje'
Foto: Printscreen / Zlatko Lagumdžija

S više adresa ovih dana dolaze podrške zahtjevima za smjenu prof. dr. Zlatka Lagumdžije s mjesta ambasadora Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama (UN) koji je najprije uputio prof. dr. Zlatko Hadžidedić, ugledni bh. politolog, ekspert za međunarodne odnose i univerzitetski profesor.

Povod za ovakve reakcije bili su maliciozni komentari ambasadora Lagumdžije o predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću nakon njegovog obraćanja pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (UN), dovodeći čak u pitanje podršku stavovima kolektivnog šefa države u BiH.

Podsjetimo, profesor Hadžidedić je u izjavi za portal Radiosarajevo.ba 22. septembra kazao da "Lagumdžija mora biti najhitnije smijenjen zbog otkazivanja poslušnosti svom direktnom nadređenom koji sjedi u Predsjedništvu BiH, zaduženom za vođenje vanjske politike ove zemlje".

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"Ako Lagumdžija javno kaže da je Željko Komšić privatno lice koje iznosi svoje privatne stavove, koje onda Lagumdžija osporava i negira iz pozicije nekoga koga je imenovalo to isto Predsjedništvo u ime koga je Komšić govorio pred Generalnom skupštinom UN, onda Komšić ima obavezu da u Predsjedništvu pokrene pitanje Lagumdžijine smjene jer ovaj direktno nastupa protiv institucija i interesa Bosne i Hercegovine i ni u kojem slučaju ne smije vršiti funkciju njenog predstavnika u Ujedinjenim nacijama", kazao je prof. Hadžidedić.

Nanio veliku štetu ugledu BiH

Centar za sigurnosne studije Bosne i Hercegovine (CSS) istog dana je izdao saopćenje u kojem su zatražili opoziv Lagmudžije.

"Nedavni medijski istup na N1 u emisiji "Pressing" ambasadora Bosne i Hercegovine (BiH) pri Stalnoj misiji UN u New Yorku, gospodina Zlatka Lagumdžije, nanio je veliku štetu ugledu BiH, a posebno njenoj diplomatskoj službi. Skandalozni navodi tako iskusnog političara i diplomate ne bi trebali proći bez posljedica, jer derogiraju standarde diplomatskog ponašanja u javnom diskursu i mogu prerasti u neprimjerenu praksu ostalih diplomata. Ujedno, i vremenski kontekst intervjua, kada se vode ozbiljne rasprave u parlamentu o novom Zakonu o vanjskim poslovima, svakako daje poseban značaj ovakvim istupima ambasadora", naveli su.

Grupa građana za demokratsku i građansku BiH

Grupa građana za demokratsku i građansku BiH u otvorenom pismu članu Predsjedništva BiH dr. Denisu Bećiroviću podržali su ovu inicijativu.

"Da bi se prevenirala daljnja šteta koju Zlatko Lagumdžija može načiniti Bosni i Hercegovini, a ništa ne ukazuje da očekujemo suprotno, pridružujemo se inicijativi spomenutog Centra da odmah i bez odlaganja smijenite Zlatka Lagumdžiju sa dužnosti ambasadora BiH pri UN-u", navodi se u pismu kojeg potpisuju Bedrudin Gušić, Dženana Delić, Ibrahim Halilović i Marijan Hanjal.

Bedrudin Gušić
Foto: Arhiv: Bedrudin Gušić

Podrška iz Mostara

Ovu grupu podržao je i ugledni Mostarac i Sarajlija po rođenju, mr. Milan Jovičić, jedan od osnivača mostarskog "Aluminija", njegov dugogodišnji inženjer za razvoj i za automatiku, te dugogodišnji aktivista i autor.

Milan Jovičić
Foto: Privatni album : Milan Jovičić

"Denise, smjenjuj ove svoje neznalice i rušitelje!", poruka je Jovičića, koji navodi:

"Sa sopstvenim umom i razumom, iskreno se pridružujem našim "građanima za demokratsku i građansku Bosnu i Hercegovinu" za smjenu Zlatka Lagumdžije sa mjesta ambasadora, pod hitno. Apsolutno se pridružujem gospodi: Gušiću, Deliću, Haliloviću i Hajnalu, kao neposredni i osvjedočeni svjedok u jedinoj nam domovini Bosni i Hercegovini, našeg istinskog patriota i borca sa zlatnim ljiljanima, upravo za takvu građansku državu, našu perjanicu Željka Komšića", navodi Jovičić.

Jovičić, također, ističe:

"Ako, kao građani nismo stati u kraj našim nacionalistima i velikosrpsko hrvatskim uzurpatoreima i rasturačima naše domovine, sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, sa njihovim kadrovima u diplomatiji i domaćoj vlasti, budimo spremni da u sopostvenim redovima učinimo čisku koja nam je nužna. Taj isti diplomata, da je i bio školovan za diplomatiju, ne bi nikada osporio ili imao kritički osvrt na izlaganja našeg Željka Komšića, čiju veličinu, uticaj i doprinos još uvijek opstanka naše domovine, od najezde ustaških i velikohrvatskih nacionalista, da ga eleminišu iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine".

Na koncu, sinoć su Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija; Veterani Armije i MUP-a RBiH i portal Bošnjaci.Net, također, najoštrije osudili izjavu Zlatka Lagumdžije, ambasadora pri Misiji BiH u UN-u, nakon obraćanja Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na 78. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Podsjećaju da je  govor predsjedavajućeg Komšića jasno ukazao na ulogu susjednih država prema Bosni i Hercegovini, nazivajući pravim imenima sve one aktere zvaničnih velikonacionalističkih politika koje podstiču na opstrukcije, secesionizam, rat, krvoproliće, genocid i nestanak države Bosne i Hercegovine, koja je jedna od najstarijih država u Europi.

"Lagumdžija nakon obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Komšića je izjavio da 'obraćanje hrvatskog člana Predsjedništva BiH u GS UN njegovo autorsko djelo i da je siguran da nije usaglašeno sa ostala dva člana, kao i da nikada neće podržati njegovu izjavu da je hrvatski premijer Andrej Plenković kao šef ruske države Vladimir Putin'. Ovim činom Zlatko Lagumdžija se stavio iznad Predsjedništva BiH, time je degradirao instituciju državnog Predsjedništva, predsjedavajućeg Predsjedništva, ali i legalno izabranog člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, čak i člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denisa Bećirevića, koji ga imenovao na poziciju ambasadora", ističe se u saopćenju upućenom bh. redakcijama.

Očito, dodaje se, da Zlatko Lagumdžija je precijenio i/li nije shvatio svoju ulogu, da je kao diplomata, odnosno ambasador samo 'izvršilac naredbi i sljedbenik politika institucija Bosne i Hercegovine zaduženih za vanjsku politiku'.

Izjava Lagumdžije u emisiji Presing na N1, podvlačimo: "Izlaganje Komšića, njegov govor je njegovo autorsko djelo. Ne vjerujem da je to izlaganje koje su potpisala i druga dva člana Predsjedništva”, ustvari govori da itekako koordinira sa onima koji svim instrumentima razbijaju državu Bosnu i Hercegovinu, saopćili su.

"Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), Veterani Armije i MUP-a RBiH i Bošnjaci.Net, direktno se obraćaju i pozivaju člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji je imenovao Zlatka Lagumdžiju na ovako važnu ambasadorsku poziciju, da ga u što kraćem roku razriješi dužnosti ambasadora u Misiji BiH pri UN-u. Ukoliko se to ne desi, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), Veterani Armije i MUP-a RBiH i Bošnjaci.Net sa sjedištem u New Yorku, koji su godinama prepoznatljivi kao organizatori brojnih važnih manifestacija za interes države Bosne i Hercegovine, nastojat ćemo da prekinemo svaku suradnju sa Misijom BiH upravo zbog vaninstitucionalnog i antibosanskog djelovanja od strane ambasadora Zlatka Lagumdžije. Ujedno, pozvat ćemo i druge nama bliske organizacije u New Yorku i šire da Lagumdžiju ne pozivaju na manifestacije i druge važne skupove koji budu organizirani", zaključeno je.

Šutnja u Kabinetu Denisa Bećirovića

Redakcija portala Radiosarajevo.ba ranije je zatražila komentar Kabineta člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića u vezi s izjavama ambasadora Lagumdžije i obraćanjem predsjedavajućeg Bećirovića. Ni nakon više dana nismo dobili odgovor. Ukoliko isti stigne, redakcija Radiosarajevo.ba će ga objaviti u cijelosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije