Bećirović: Dodikova oligarhija masovno iznosi kapital iz RS-a; on je postao najveći uteg Srbiji

11
Radiosarajevo.ba
Bećirović: Dodikova oligarhija masovno iznosi kapital iz RS-a; on je postao najveći uteg Srbiji
Foto: Facebook / Milorad Dodik

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, prof. dr. Zijad Bećirović, ocijenio je da lider bosanskih Srba Milorad Dodik postaje najveći uteg Srbije, te da će se susjedna zemlja "morati riješiti tog balasta".

Direktor IFIMES-a ovo je kazao u povodu najnovije političke eskalacije koju je izazvao Milorada Dodika zajedno sa njegovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata, koji je zatražio čak i izjašnjavanje Beograda u vezi s navodnim bošnjačkim rušenjem Daytonskog mirovnog sporazuma.

SAD i NATO pojačavaju svoje aktivnosti

"Razvoj događaja ide planiranom dinamikom od strane Milorada Dodika (SNSD) i njegovih mentora. Ide se u dalju radikalizaciju i produbljivanje krize, koja mobilizira međunarodni faktor prvenstveno SAD i NATO. Iako Dodik 'kao papagaj' ponavlja da se drži slova Daytonskog mirovnog sporazuma, ipak je prevelika nesrazmjernost izrečenog i urađenog. Daytonskim sporazumom susjedi BiH su se obavezali, da će poštovati teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i da će poštovati političku nezavisnost BiH", govori Bećirović. 

Ministar Zukan Helez poslao važnu poruku građanima BiH - posebno stanovnicima Srebrenice

Ministar Zukan Helez poslao važnu poruku građanima BiH - posebno stanovnicima Srebrenice

Kaže kako Milorad Dodik povećava svoje aktivnosti, dok, istovremeno, SAD i NATO povećavaju svoje. 

"Prostor nad Bosnom i Hercegovinom je hermetički zatvoren kao i nad jugoistočnom Evropom, koja je interesna sfera SAD. SAD neće nikome dozvoliti kontrolu nad tim prostorom, koji graniči sa izlazom na topla mora. Ne zaboravimo da je Mediteran žila kucavica svijeta i preko njega se odvija između 70 i 80 posto svjetske trgovine. Dok je na drugoj strani upravo Rusiji strateški važan izlaz na topla mora", dodao je.

VKBI traži hitnu reakciju: Dodik šizofrenim i nacističkim izjavama projektuje "bošnjački geto"

VKBI traži hitnu reakciju: Dodik šizofrenim i nacističkim izjavama projektuje "bošnjački geto"

Posljedice će da trpe građani RS-a

Prema njegovim riječima, nedavno otkrivanje letjelice iznad lokaliteta Valjeva u Srbiji je u funkciji nadzora navedenog prostora i praćenja kretanja vojnih jedinica prema granici sa Bosnom i Hercegovinom.

"Bilo kakvo kretanje vojnih jedinica većeg intenziteta prema Bosni i Hercegovini aktivira ratno vazduhoplovstvo NATO-a", ukazuje naš sagovornik.

U međuvremenu se povećava intenzitet američkih sankcija prema pojedincima i kompanijama na koje Milorad Dodik nema odgovora/rješenje.

"Dodik pokušava uvući Srbiju u aktualna dešavanja i tako postaje sve veće breme za Srbiju, misleći da pomaže Srbiji u finalu dijaloga između zvaničnog Beograda i Prištine posredovanjem EU. Insceniranjem najnovije i najveće poslijeratne krize u BiH ustvari Dodik je postao najveći uteg Srbiji, koja se bori sa brojnim izazovima. Očekuje se distanciranje od Dodika i u konačnici okolnosti će dovesti da će se Srbija morati riješiti tog balasta, jer ne smije ugroziti svoj ekonomski razvoj i prosperitet", ocijenio je Bećirović.

Posljedice Dodikovog obračunavanja sa Zapadom, veli Bećirović, snosit će i građani Republike Srpske.

Aleksandar Vučić obećao vojnu jaknu Miloradu Dodiku, a on se skandalozno 'našalio'

Aleksandar Vučić obećao vojnu jaknu Miloradu Dodiku, a on se skandalozno 'našalio'

"To već osjeća poslovna/bankarska zajednica. NATO ima plan za krizne situacije u BiH. U tom kontekstu neophodno je preduzeti odgovarajuće mjere prema Putinovcima u Brčko Distriktu BiH. Nije dovoljno samo raspoređivanje dodatnih vojnih snaga u Orašju i Bijeljini nego konkretno djelovanje protiv pojedinaca i organizacija u Brčko Distriktu, koji su spremni na odgovarajući znak destabilizirati taj prostor", kazao je.

Putevi novca 

Da je situacija ozbiljna svjedoče riječi Bećirovića da u međuvremenu Dodikova oligarhija masovno iznosi kapital iz Republike Srpske vani! Za to vrijeme građani RS-a žive sve teže, gase se škole, nedostaje novca za redovnu likvidnost, općine ne mogu da plaćaju ljude, masovni odlasci….

"Tu se radi o sličnoj pojavi iznošenja kapitala kao u Crnoj Gori nakon pada režima Mila Đukanovića (DPS). Ljubljana je postala regionalna prijestolnica kriminala, gdje je Dodikova oligarhija zahvaljujući pojedinim ljubljanskim zvaničnicima pronašla sigurno utočište i omogućila "oplemenjivanje" i legaliziranje tog kapitala. Pojedine slovenske banke bilježe enormne profite. Na drugoj strani ruska prisutnost (Putinovaca) u Sloveniji je izuzetno visoka. Slovenska vlada započela sa protjerivanjem ruskih diplomata zbog špijunskih aktivnosti", otkriva Bećirović

Procjenjuje da je namjera američke administracije da proširi sankcije za kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma i na strane državljane i strane kompanije izvan Bosne i Hercegovine.

"Najvjerojatnije biće usmjerene prema Ljubljani i njihovim zvaničnicima, kompanijama i bankama. U svemu ovome imamo licemjernu politiku EU, koja je u ovom trenutku najveći zaštitnik Milorad Dodika, što ne iznenađuju s obzirom na visoke korupcijske rizike evropskih zvaničnika", zaključio je Bećirović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije