Bećirović: Dodik je kao Martić, ići će do kraja, SAD i NATO moraju spriječiti destabilizaciju BiH!

8
Radiosarajevo.ba
Bećirović: Dodik je kao Martić, ići će do kraja, SAD i NATO moraju spriječiti destabilizaciju BiH!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Provodeći secesionističku politiku, koja prijeti da po nalogu Moskve destabilizira Bosnu i Hercegovinu i regiju, Vlada Republike srpske (Rs) završila je izradu sporazuma o "mirnom razdruživanju" Rs s Federacijom Bosne i Hercegovine i on će sutra biti podnesen, prenijeli su danas brojni mediji pozivajući se na neslužbene informacije do kojih je došao Avaz.ba.

Znamo kuda ovo ide

Nažalost, primijećujemo da mediji ove navode nerijetko prenose bez uklona i kritike, pa se - po sistemu "kuhane žabe" - stiče da je riječ o uobičajenoj, a ne o krajnje neustavnoj i nezakonitoj aktivnosti, opasnoj po mir i stabilnost ove zemlje.

S ovim ocjenama se slaže i prof. dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana. U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Bećirović kaže da će Milorad Dodik "sasvim sigurno ići do kraja, jer to od njega traže njegovi naredbodavci".

Bravo majstore: Amel Tuka nakon duže pauze osvojio naslov prvaka BiH na 800 metara

Bravo majstore: Amel Tuka nakon duže pauze osvojio naslov prvaka BiH na 800 metara

"U tom kontekstu treba razumjeti i u tajnosti pripremljene sporazum za 'mirno razdruživanje' sa Federacijom BiH. Sličnu politiku i poteze je vukao i Milan Martić i znamo šta je donijela njegova politika njegovom narodu i njemu lično. Zbog toga je važan što snažniji angažman u narednom periodu SAD i NATO-a u Bosni i Hercegovini kako bi se spriječila dodatna destabilizacija i eventualni sukob", upozorava Bećirovović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Ruska "tajna ruka"

Podsjeća da je nedavni susret u Sankt Peterburgu Milorada Dodika i Nenada Nešića sa Nikolajem Patruševim, operativnim šefom, prošao je "ispod radara".

Bećirović o blokadi glasanja tri zemlje EU u BiH: Nepotrebno i bizarno; Ovdje vladaju "Putinovci"

Bećirović o blokadi glasanja tri zemlje EU u BiH: Nepotrebno i bizarno; Ovdje vladaju "Putinovci"

"Ko god radi na destabilizaciji Bosne i Hercegovine i Evrope je u ovom trenutku ruski saveznik. I aktivnosti na ukidanju Ureda visokog predstavnika (OHR) su dio tog plana", dodaje naš sagovornik.

Ponovio je da "putinovci" vladaju Bosnom i Hercegovinom više nego ijednom drugom državom u Evropi i to SAD znaju.

"Zato su izuzetno važne američke sankcije (OFAC), da se spriječi finansiranje Dodikovog režima i finansiranje destabilizacije Bosne i Hercegovine. Očekivanja su da će se Dodikov kapital i njegovi pojedinci i kompanije u Sloveniji naći na udaru američkih sankcija čak i pojedini ljubljanski zvaničnici koji mu osiguravaju podršku i logistiku i njom su se okoristili. Radi se, prema inostranim procjenama, o kapitalu u vrijednosti čak tri milijarde", zaključio je Bećirović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije