Banja Luka: Cvijanović i Novalić o odluci Haaga

Fena
Banja Luka: Cvijanović i Novalić o odluci Haaga
Sudske presude ne kometiram, rekao je danas premijer Federacije BiH Fadil Novalić na pitanje novinara u Banjoj Luci o informacijama da Međunarodni sud pravde u Haagu nije prihvatio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović je također na isto pitanje odgovorila da je Sud u Haagu dao obrazloženje, da nije proslijeđen usaglašeni zahtjev institucija BiH za reviziju presude.

U pismu koje je registrar Međunarodnog suda pravde Philippe Couvreur uputio članovima Predsjedništva BiH, vezano za njegov zahtjev u kojem je tražio od Predsjedništva BiH da pojasni problem, naveo je da je Sud propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima.

"Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, uime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)", navodi se u pismu koje potpisuje registrar Philippe Couvreur.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije