! / Bakira Hasečić o okupljanju Rusa u Višegradu: Vrijeme je da stane poniženje žrtava

10. 04. 2021. u 14:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Tužilaštvo BiH, kako je portal Radiosarajevo.ba već pisao, formiralo je predmet zbog najave događaja "Obilježavanje dana ruskih dobrovoljaca" u Višegradu, a nakon zaprimanja prijave iz udruženja "Žene-žrtve rata".

Obilježavanje dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu najavljeno je za ponedjeljak, 12. april ove godine, a Tužilaštvo BiH je formiralo predmet koji je dat u rad postupajućem tužitelju, navodi se u saopćenju.

Do kada poniženja?

Predsjednica Udruženja Bakira Hasečić izjavila je za Radiosarajevo.ba kako su prijavu poslali u petak, 9. aprila, te da očekuju da Tužilaštvo BiH reaguje.

"Tražimo da se ovaj skup zaustavi! Obilježavanje ovakvih događaja predstavlja vrijeđanje žrtava koje su preživjele strašne zločine u Višegradu, a u kojima su učestvovali i ruski dobrovoljci. Već godinama ovo traje, postavljeno je i spomen-obilježje, ruskim dobrovoljcima, krst iznad Višegrada. Ovo je, uz ostalo, dokaz da je Ruska Federacija ciljano slala svoje dobrovoljce i da su učestvovali u agresiji i zločinima u BiH", kazala je Hasečić za Radiosarajevo.ba.

Ponovila je da sve ovo što se dešava iznimno pogađa sve žrtve.

"Žalosno je da već skoro 30 godina doživljavamo sve ovo. Zašto šute stranke, predstavnici države, vlasti, oni koji se u Sarajevu između sebe toliko glođu. Zašto ne zaustave ovo što nam se radi? Gdje su ambasade, Vijeće za implementaciju mira (PIC), OHR, OSCE-a....

Ovo je kap u punu čašu. Sramno je da se, uprkos svemu, ovo dešava uoči ramazana, svetog mjeseca nas muslimana. Evo vraćam se u Sarajevo, jer u Višegradu u ovim okolnostima nisam smjela zanoćiti. Do kada ćemo biti žrtve, do kada će nas ponižavati, smijati nam se. Krajnje je vrijeme da se donese Zakon o zabrani genocida i da se stane ukraj stranim dobrovoljcima, kao što traju procesi protiv povratnika sa ratišta iz Sirije", istrakla je Hasečić.

Pokrenut postupak

Iz ovog udruženja su u dopisu podsjetili Tužilaštvo BiH i na optužnicu protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta, a koja je podignuta u decembru 2020. godine.

Optužnica je podignuta zbog izazivanja rasne, nacionalne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti u Višegradu 2019. godine protiv Dušana Sladojevića zvanog Krvce i Čiča, Slavka Aleksića zvanog Vojvoda i Riste Lečića.

Njih Tužilaštvo BiH tereti da su na području Višegrada i okolice, u martu 2019. godine, svojim djelima, radnjama i postupcima, javno izazvali i raspirivali nacionalnu, vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (7)