Bakir Izetbegović: Sad sam najveći optimista

10
Fena
Bakir Izetbegović: Sad sam najveći optimista
Foto: EPA-EFE / Baykir Izetbegović

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović danas je izjavio da interresorna radna grupa ima puno raditi na izmjenama i dopunama Izbornog zakona koje se odnose na transparentnost i integritet samog procesa.

"To su primjedbe koje bitno zadiru u srž, u izmjenu Ustava, po apelaciji Sejdić-Finci, i po čitavoj grupaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava i presude Ljubić, dakle, Ustavnog suda BiH. Ne bih rekao da interresorna grupa može raditi bez političkog dogovora. Zato je dobro da imamo uključenu i opoziciju i unatoč napetostima koje imamo u zemlji i udaljenim pozicijama ja sam do sada najveći optimista da se nešto može uraditi", kazao je Izetbegović.

Glavni čvor u odnosima u Federaciji BiH, Izetbegović vidi između probosanskih i probošnjačkih stranaka s jedne strane i HDZ-a, koji tvrdi da većinski, brojniji narod, bira predstavnike, manjem, odnosno hrvatskom narodu i da je to primjedba koju treba ozbiljno razmotriti.

"S druge strane mi tvrdimo da u Federalnom parlamentu, pa i u Parlamentarnoj skupštini BiH manjina diktira većini, što je dalako od demokratije. To guši i praktički obesmišljava postojanje stranaka koje ne nose nacionalneiprefiks, jer građanske, lijevo orjentisane stranke ovakav pristup faktički guši. Tako da mislim da ćemo na liniji ta dva utemeljena zahtjeva, uz pomoć prijatelja iz međunarodne zajednice, naći rješenje i da se onda taj čitav proces može pokrenuti", izjavio je Izetbegović danas nakon konstituiranja interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona BiH.

Navodi da imaju ohrabrenje prijatelja iz međunarodne zajednice, ali i njihov nedovoljno jasan i precizan angažman.

"Nadam se da će se i međunarodna zajednica aktivnije uključiti i da će tako izvršiti jedan pozitivan pritisak na domaće aktere da se približe na liniji ovoga što smo sad kazali. Ovdje je glavni problem zahtjev HDZ-a i logičan zahtjev probsanskih stranaka, koje u ovoj Parlamentarnoj skupštini imaju skoro 60 posto ruku, a koje su faktički zbijene u bošnjačku kvotu od nekih 33 posto", kazao je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije