Bakir Izetbegović: 'Ako žele bolje odnose, Srbija će pustiti Zildžića na slobodu'

16
Radiosarajevo.ba
Bakir Izetbegović: 'Ako žele bolje odnose, Srbija će pustiti Zildžića na slobodu'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da bi vlasti u Srbiji trebale pustiti na slobodu uhapšenog zastupnika SDA u Parlamentu FBiH Salku Zildžića zbog boljih odnosa među dvije države. 

Izetbegović je gostovao na BHRT-u, a pričalo se o mnogim temama. Prvo se govorilo o trenutnoj vlasti u BiH. 

"Priča o tome kako će Trojka znati raditi, kako se Milorad Dodik promijenio, posljednih mjeseci se pokazala netačna. Jedna vrsta političara ne zna stati na vrijeme. Uvijek vuku konopac dok ne pukne", rekao je Izetbegović pa dodao: "Narod progledava. Dokle god Dodik i Čović budu birali partnere, oni će birati one koji će im dolaziti u Laktaše i Mostar, Grude itd. i ustupati im pozicije." 

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Govorio je i o pozivu kojeg je uputio članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisu Bećiroviću i Željku Komšiću, za sastanak o borbi za državu BiH. 

"Ući će SDA kao pobjednička stranka da vam pomogne da branite poziciju BiH. Mislim da ne bi trebali odbiti takvu ponudu. Uzeli ste vlast, mi vam nudimo podršku da vam pomognemo da je održite", rekao je Izetbegović. 

Bakir Izetbegović
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Bakir Izetbegović

Nije se mogla izbjeći tema Milorada Dodika. Izetbegović je komentarisao izjave ministra odbrane BiH Zukana Heleza, o mogućem bijegu Dodika iz naše zemlje. 

"Iz svake situacije se Dodik nekako izvlačio. Nije pobjegao, nego je plazio jezik silama i velesilama. Podizanjem optužnice Pravosuđe u BiH se konačno ohrabrilo. I međunarodna zajednica nevoljno ulazi u sukob s njim. Pobijediće zakon, Ustav, međunarodna zajednica.. samo je pitanje šta ćemo do tad proći, do kada će to trajati", kazao je predsjednik SDA. 

Osvrnuo se i na prijetnje upućene visokom predstavniku Christianu Schmidtu, koje dolaze iz entiteta RS, specifično zbog njegove posjete Banjoj Luci, koju je otkazao u posljednjem trenutku. 

Bakir Izetbegović
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Bakir Izetbegović

"To je vrlo loša predstava koja je naudila imidžu i autoritetu visokog predstavnika. Zemlje PIK-a i zemlje potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju pomoći Schmidtu. Svako se plaši toga da bude fizički napadnut, jedino nenormalni ljudi se toga ne plaše, ali bi moćne zemlje trebale da pomognu, a ne da mu kažu da ima sastanak i onda mu otkažu i tako ga ismijavaju", rekao je Izetbegović i komentarisao potez potpredsjednika RS-a Davora Pranjića (HDZ), koji je odbio sastanak sa Schmidtom. 

"Politika koju oličava Čović i hrvatska politika generalno lavira, mijenjaju pozicije. Malo sa Trojkom, malo sa Dodikom, to je sad dokazao - da je protiv Schmidta koji mu je omogućio da izabere partnere među Bošnjacima koji su izgubili. Nezahvalno nakon takvog poklona Schmidta", reagovao je Izetbegović. 

Naravno, komentarisao je i hapšenje Salke Zildžića (SDA), zastupnika u Parlamentu FBiH.

Michael Murphy: 'Bakir Izetbegović nije sultan. Milorad Dodik nije car Lazar'

Michael Murphy: 'Bakir Izetbegović nije sultan. Milorad Dodik nije car Lazar'

"Advokat Zildžića tvrdi da BIA kaže da nije pronađena počasna iskaznica OSA-e kod njega. Direktor OSA-e je rekao da nikad nije izdao taj dokument", rekao je i dodao kako bi Srbija morala pustiti Zildžića na slobodu, zbog dobrih odnosa između dvije zemlje. Ipak, kritikovao je svog stranačkog kolegu i rekao da ovo nije smio uraditi.

"Prije svega sebi i svojoj porodici, nadam se da ćemo mu uspjeti pomoći. Tvrdi da nije znao da je pištolj u autu. Našli smo dobrog advokata, parlamentarac je, nije osuđivan, nadam se da će pravosuđe u Srbiji to prepoznati", rekao je Izetbegović. 

Za kraj, ostavio je svoj osvrt na komentare ambasadora SAD-a u BiH Michaela Murphyja, koji je rekao da Bakir Izetbegović 'nije sultan', u reakciji na izjavu predsjednika SDA da je stranku naslijedio od oca Alije Izetbegovića. Nazvao je ove komentare Murphya 'djetinjastim'

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije