Izetbegović: "Ovo što Dodik radi podsjeća na 'balvan politiku' i predratno vrijeme"

5
L. M.
Izetbegović: "Ovo što Dodik radi podsjeća na 'balvan politiku' i predratno vrijeme"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović obratio se danas, 1. septembra, uoči održavanja sjednice Glavnog odbora ove stranke, te kazao da će biti razmotrena aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini.

Na početku obraćanja osvrnuo se na današnje proteste na entitetskoj liniji u organizaciji pristalica predsjednika entiteta RS Milorada Dodika jer je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega optužnicu.

"Danas imamo problem na entitetskoj liniji, nadam se da neće doći do prekida saobraćaja jer bi to bila antidejtonska djelatnost i EUFOR bi morao da reaguje. To je kršenje Krivičnog zakona jer je zabranjeno prekidanje saobraćaja. Neugodno podsjeća na predratno vrijeme i tzv. 'balvan revolucije' kada se politika vodila postavljanjem balvana na cesti. Ovo što Milorad Dodik radi podsjeća na 'balvan politiku'", kazao je Izetbegović.

Oglasila se policija u vezi filmske pljačke u Banjoj Luci: 'Saznanja pokazuju da su oni još u BiH'

Oglasila se policija u vezi filmske pljačke u Banjoj Luci: 'Saznanja pokazuju da su oni još u BiH'

Podsjetio je i na druge antiustavne aktivnosti predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika među kojima su: odlikovanje ratnih zločinaca, negiranje genocida, sastanak s Vladimirom Putinom.

"Vrijeme je da se dokaže da su svi građani BiH jednaki pred zakonom jer on očigledno nije. On može da kupi vilu u Beogradu bez da dokaže otkud mu milion eura, on može da pokloni ikonu, a da ne dokaže njeno porijeklo, može da negira genocid i krši zakon...". istakao je Izetbegović te kazao da očekuje da optužnica bude potvrđena.

Izetbegović je rekao da se susrećemo sa bujanjem nasilja u BiH, vršnjačkog, porodičnog, nad povratnicima, nad štićenicima u Zavod u Pazariću: "Vrijeme je za organizovanu jaku društvenu akciju, za jačanje pravosuđa".

Počela sjednica Glavnog odbora SDA: Poznato o čemu će raspravljati

Počela sjednica Glavnog odbora SDA: Poznato o čemu će raspravljati

Rekao je da je na adresu OHR-a stiglo pismo udruženja žrtava rata "u kojem se potcratava važna stvar koja je baza aparthejda u kojem žive Bošnjaci i Hrvati u RS".

Osvrnuo se na presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju Slaven Kovačević protiv BiH, kazavši da je ova presuda podsjetila na ranije presude suda, te da je dobrodošla.

Komentirao je i rad stranaka Trojke (SDP, Narod i pravda, Naša stranka).

"Trojka na dnevnoj bazi popušta. Prošle sedmice smo u jednom danu imali tri stvari gdje su trebali da se pravdaju: u vezi bosanskog jezika, u vezi 100 miliona koje će RS dobiti od PDV-a nakon što je imenovan ministar finansija, izjava (Nenada) Stevandića da je s Trojkom dogovoreno zatvaranje OHR-a. To je sve bilo u jednom danu", rekao je Izetbegović te dodao da SDA nije zadovoljna radom Vlade FBiH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem.

Kazao je da je SDA odstranjena jer nije popuštala te da 'nismo reterirali pred dvojcem Čović.Dodik'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije