Michael Murphy: 'Bakir Izetbegović nije sultan. Milorad Dodik nije car Lazar'

10
Radiosarajevo.ba
Michael Murphy: 'Bakir Izetbegović nije sultan. Milorad Dodik nije car Lazar'
Foto: Printscreen / Michael Murphy

Michael Murphy, ambasardor Sjedinjenih Američkih Država u BiH gostovao je večeras, 15. septembra u emisiji Face to Face.

Između ostalog, Michael Murphy komentarisao je i izjavu koju je nedavno dao Bakir Izetbegović, lider SDA.

"Pročitao sam intervju koji je Izetbegović dao kući 'Al Arabia' i  bio sam zaista zaprepašten nekim stvarima koje je rekao tokom intervjua. Govorio je o tome kako je naslijedio stranku na način kao da je on posjeduje. Zadnji put kada sam ja provjeravao činjenice, on nije ni kralj ni sultan", izjavio je Murphy i dodao:

Važno obavještenje za građane Sarajeva: Na ovim područjima će doći do prekida električne energije

Važno obavještenje za građane Sarajeva: Na ovim područjima će doći do prekida električne energije

"Ne možete naslijediti stranku, mislim, bira vas članstvo stranke kako biste vodili stranku u ime svih njih. Alija Izetbegović je to shvatao, Sulejman Tihić je to shvatao, nisam baš siguran da Bakir Izetbegović to razumije. Prilično sam siguran da zbog toga on sada ne sjedi u zgradi Predsjedništva, već Bećirović. Ako je to porodična stranka i radi samo u interesu te porodice, onda ne pomaže BiH. Onda nije čak ni probosanska ni probošnjačka nego probakirova stranka, a to nije ono što ovoj zemlji treba i to nije stranka kakva je nekada bila, jer nekada smo imali čvrste odnose sa SDA liderima."

Komentarisao je i rad Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS.

"Dodik je na vrlo opasnom putu. Provocira konfrontaciju sa međunarodnom zajednicom u BiH. To je bezobzirno, to će dovesti do izolacije ili još goreg stanja po RS. Zašto on to radi? On ustvari pokušava izbjeći ličnu odgovornost za sopstveno djelovanje – bez obzira da li to uključuje kršenje Ustava BiH, njegovo loše vođenje ili neuspjeh u obnašanju izvršne vlasti u RS-u", izjavio je Murphy i dodao:

"Kako on to radi? Sebe prezentira kao avatara Srba, misli da je princ Lazar i traži od svih da izađu na Kosovo polje i bore se za njega i žrtvuju se za njega… Ali nije izabrao nebesko carstvo, on je itekako izabrao da se obogati na račun ljudi koje poziva da izađu, ovdje – u zemaljskom carstvu. Šta oni od svega toga dobivaju? Da li dobivaju dobru vlast u RS-u? Ne. Fundamentalne slobode im bivaju narušene, poput slobode medija, slobode okupljanja, slobode govora", izjavio je, između ostalog, Michael Murphy na FACE TV.

Dodao je da neće dozvoliti da ih on zastraši, niti da ih uvuče u bilo kakvu razmjenu ili uvreda ili sukoba kako bi mu udovoljili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije