Bakir Izetbegović: Ako Schmidt ovo uradi mogao bi nas prisiliti da radimo stvari koje nikada nismo

43
Radiosarajevo.ba
Bakir Izetbegović: Ako Schmidt ovo uradi mogao bi nas prisiliti da radimo stvari koje nikada nismo
A. K. / Radiosarajevo.ba / Pres konferencija SDA

Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije (SDA) održao je danas u Sarajevu press konferenciju na kojoj je komentirao najave kako bi visoki predstavnik Christian Schmidt mogao iskoristiti svoje bonske ovlasti kako bi nametnuo izmjene Izbornog zakona, ali i i Ustava Federacije BiH.

Otkrio je kako je nedavno razgovarao s Schmidtom, a telefonom su razgovarali i danas.

"Rekao sam mu da se nipošto ne upušta u to. To je političko minsko polje koje može naštetiti funkcioniranju FBiH i njegovom autoritetu koji nam je potreban. Ponovio sam mu ista upozorenja i zahtjev, dakle, visoki predstavnik je u BiH da bi štitio Ustav i Dejtonski sporazum, a nipošto da bi nametao rješenja do kojih mi nismo uspjeli doći cijele prošle godine".

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Izetbegović je upozorio na promjene koje će se dogoditi u sferi balansa političkog i utjecaja stranaka koje pripadaju etnocentričnim i građanskim opcijama.

Europska parlamentarka: Predložene izmjene Izbornog zakona produbit će etničku segregaciju u BiH

Europska parlamentarka: Predložene izmjene Izbornog zakona produbit će etničku segregaciju u BiH

"Ono što sam postigao jeste da OHR neće donijeti izmjene bez konsultacija s parlamentarnim strankama i bez susreta gospodina Schmidta i njegovim ljudima s članovima Parlamenta u Federaciji. To je zahtjev kluba poslanika SDA i nadam se da će se Schmidt tome odazvati."

On je stava da se Ustav ne može mijenjati bez slaglasnosti Parlamenta. 

Otkrio je kako je pravni tim SDA napravio temeljnu analizu koja će biti na dispoziciju javnosti - "na bazi papira koji su zapravo non paper, onoga što je namjerno ili nenamjerno procurilo u javnost".

Govoreći o popuni Doma naroda, onom famoznom procentu od tri posto, on je istaknuo kako određeni konstitutivni narodi ne bi bili predstavljeni u Domu naroda: "Recimo, Bošnjaci iz Posavskog kantona, Livanjskog, vjerovatno i Bošnjaci iz BPK - nažalost BPK ne bi popunjavao Dom naroda nijednim konstutivnim narodom. Ne bi bio uopšte predstavljen. To je protivno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Na takav način uzeti pravo onima koji su u manjem broju..."

Emir Suljagić: Kako će izgledati BiH kad Herr Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona

Emir Suljagić: Kako će izgledati BiH kad Herr Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona

Šef SDA kaže i kako bi klub poslanika HDZ dobio "ekskluzivitet zauvijek u predstavljanju Hrvata u Federaciji.

"To bi postupno vodilo nestanku građanskih stranaka u FBiH", poručuje te podvlači kako bi se pojačale šanse da SNSD dobije kontrolni paket u Domu naroda i ostvari spregu s HDZ-om

"HDZ na pladnju dobija ono što nije dobio u pregovorima", još jednom je istaknuo Izetbegović, koji smatra da bi demokratija ovim izgubila smisao.

Po pitanju redukcije vitalnog nacionalnog interesa, riječi su Bakira Izetbegovića, ono bi dodatno pojačalo asimetrična rješenja, a kad su u pitanju mehanizmi deblokade "pojačane su blokade, nije ovo uklanjanje!".

Što se tiče ustavnog suda, lider SDA govori da je mehanizam dobar, da je također dobro što su propisani rokovi za akte, te da je dio izbornog paketa dobrodošao, "makar manji pomak".

Potom je poručio kako je, pored razgovora sa Schmidtom, danas imao sastanak sa ambasadorom Turske: "Predali smo mu analizu pravnog tima SDA. Zamolio sam da ga da se suprotstavi ovom nametanju."

Sve stranke i građani u isti glas: Jasno i glasno večeras reći "ne" Schmidtovom zakonu

Sve stranke i građani u isti glas: Jasno i glasno večeras reći "ne" Schmidtovom zakonu

Još jednom je pozvao građane i članove SDA da se priključe večerašnjim protestima, u 19 sati, ispred OHR-a u Sarajevu, te je odgovarajući na pitanje novinara dokad će tamo biti, rekao: "I danas, a po potrebi i sutra i prekosutra, dok se ova akcija ne zaustavi".

Drago mi je, još je kazao, "što konačno imamo zajedničko djelovanje". Ipak je priznao da bi volio da je i SDA dobila "poziv", pa je otkrio kako je i sam Željki Komšiću predlagao nešto slično u petak:

"No, svejedno ići ćemo zajednički da se ova stvar zaustavi. Kada je BiH u pitanju, kada je demokratija u pitanju, naravno. Dakako, mi imamo političko rivalstvo, oni žele da zamijene SDA - i ja bih volio da su napravili jači prodor gdje se pitaju HDZ i SNSD: Nažalost, sva se borba svodi na Sarajevo. Ali, kad je u pitanju BiH, stojimo u jednom frontu." 

Na pitanje šta će se desiti ako Schmidt nametne spekulirane propise, odgovorio je: "Mogao bi nas prisiliti da radimo stvari koje nikada nismo radili. Ako navučete još jednu ludačku košulju Bošnjacima i bosanskim strankama - pitanje je kako će se oni ponašati i na šta će biti spremni da probiju te blokade. To nije dobro, to nije nikako dobro. Prvi čovjek u vladi Federacije zauvijek Bošnjak? Ili Hrvat zauvijek predsjednik FBiH? Volio bih da nas ne guraju u tom smjeru...nemam precizan odgovor šta će to biti, ali smo dovedeni u te ludačke košulje."

Zašto i SDA na protestima? 

"Poruke je da gospodin Schmidt ocijeni s kakvim frontom otpora se suočavaju ideje o ovakvim nametanjima. Nisu to politike stranaka, nego da vidi reakciju naroda i mislim da će to itekako osjetiti. Odluka o našoj sudbini da se donosi iza zatvorenih vrata? To je nedopustiva stvar."

Šta radi Schmidt: Od svih presuda o izbornom zakonu on želi provesti samo onu koju želi HDZ?

Šta radi Schmidt: Od svih presuda o izbornom zakonu on želi provesti samo onu koju želi HDZ?

I on smatra da je sve napravljeno u dogovoru s predstavnicima HDZ-a iz Zagreba.

"Nisam siguran, ali jako mi ovo lični na Radmana, na Plenkovića, na tacni im se isporučuje nešto što nisu dobili u pregovorima. Ovo je polovično rješenje koje nudi nove disbalanse u korist HDZ, tako su sasvim razumljive njihove podrške ovim nametanjima i njihova nervoza zbog jake i široke reakcije. Jedan front se stvorio, tako da se oni plaše da od ovog neće biti ništa." 

Također je odgovorio da misli da izborni zakon neće biti nametnut sutra, u utorak i da će cijela sedmica proći prije konačne odluke. Očekuje da će se delegacija SDA s visokim predstavnikom sastati sutra ili prekosutra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (43)

/ Povezano

/ Najnovije