Emir Suljagić: Kako će izgledati BiH kad Herr Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona

29
Radiosarajevo.ba
Emir Suljagić: Kako će izgledati BiH kad Herr Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona
Foto: Radiosarajevo.ba / Schmidt i Suljagić

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, kako se očekuje, sutra, u utorak 26. jula 2022, bi mogao iskoristiti svoje bonske ovlasti kako bi nametnuo izmjene Izbornog zakona, ali i i Ustava Federacije BiH.

Potez je ovo koji je izazvao brojne kritike, kako u BiH, tako i u inostranstvu, a uspio je ujediniti poziciju i opoziciju. Protiv se čak izjasnio i Milorad Dodik, a jedini koji zadovoljno trljaju ruke jesu članovi HDZ-a koji će na ovaj način zacementirati svoju političku poziciju. Kako su brojni istakli:

"HDZ će sa nekih 100.000 glasova imati punu kontrolu nad političkim procesima u FBiH, dok npr. stranke, koje su okupljene oko ujedinjene opozicije, niti sa svojih 500.000 glasova nemaju garanciju bilo kakvog utjecaja i kontrole procesa u zakonodavnoj vlasti."

Sve stranke i građani u isti glas: Jasno i glasno večeras reći "ne" Schmidtovom zakonu

Sve stranke i građani u isti glas: Jasno i glasno večeras reći "ne" Schmidtovom zakonu

Javnost je upozorila prvog čovjeka OHR-a da će, uradi li ovo, izignorisati  i presude Evropskog suda za ljudska prava te uvesti nove diskriminacije. 

Među brojnim kritikama upućenim na sarajevsku adresu Emerika Bluma br. 1, gdje je smješten OHR, izdvojila se i ona Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Srebrenica.

Kako je naveo:

"Nakon što Herr Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona, od utorka naime, naša zemlja će izgledati ovako:

  • ono što je HVO "etnički očistio" - to je hrvatsko;
  • ono gdje je tzv. VRS počinila genocid - to je srpsko;
  • ono što je ARBiH odbranila - to dijelimo na troje."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (29)

/ Povezano

/ Najnovije