Andrej Plenković u Mostaru: Smjer kojim je Schmidt naumio da ide je dobar i koristan

27
Radiosarajevo.ba
Andrej Plenković u Mostaru: Smjer kojim je Schmidt naumio da ide je dobar i koristan
Foto: HDZ BiH / Dragan Čović i Andrej Plenković

Andrej Plenković, premijer Republike Hrvatske stigao je danas u Hercegovinu, u goste stranačkom (HDZ) prijatelju Draganu Čoviću.

Odmah na početku press konferencije, koja je organizirana u Mostaru - za kojeg članovi ove partije 'upiru' da je nešto što se zove 'stolni grad Hrvata' - kazao je kako je tu kao prijatelj Bosne i Hercegovine.

Čović se, pak, zahvalio "dragom Andreju", što je ponovo sa suradnicima, "među nama, u BiH". Rekao je da je sastanak davno dogovoren, te da mu je drago da su ga uspjeli realizirati. 

Bebek otvoreno o odnosu s Bregovićem:  'Ne želim se pridružiti. Idemo svaki svojim putem'

Bebek otvoreno o odnosu s Bregovićem: 'Ne želim se pridružiti. Idemo svaki svojim putem'

Plenković se također, prigodno, zahvalio Čoviću, pa je dodao da je tu kao predstavnik "Vlade Hrvatske, ali i glavne političke stranke koja vodi brige o Hrvatima u BiH kao ravnopravnom konstitutivnom narodu".

Emir Suljagić: Kako će izgledati BiH kad Herr Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona

Emir Suljagić: Kako će izgledati BiH kad Herr Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona

Kaže Plenković da su razgovarali o svemu. Ton njegove priče bio je standardan - BiH i Hrvatska izrazito su vezane, to su dvije susjedne zemlje koje puno toga zbližava, imaju zajedničke vrijednosti... Poručio je kako su "glavna zemlja koja se zalaže da BiH što prije dobije kandidatski status za EU", te da su radili na tome da se onih 14 kriterija suze na manji broj, "da BiH lakše ispuni preudvjete". Vjeruje, veli, da su svi u BiH ovdje to prepoznali.

"Želimo da opće ozračje uoči izbora bude što mirnije, da bude jedna demokratska debata i rasprava tijekom kampanje. Nama je žao što u procesu koji su se vodili prije izbora u gradu Mostaru nije bilo dogovora o ograničenoj ustavnoj reformi te izbornoj", ispričao je Plenković. 

Smatrali su, dodaje on, da je dijalog najbolji mogući način da se dođe do prihvatljivog rješenja, koje će zadržati duh i slovo Dejtonskog sporazuma, Washingtonskog sporazuma, "jačati partnerstvo i povjerenje Hrvata i Bošnjaka te omogućiti konstrukt suživot svih koji žive ovdje".

Sve stranke i građani u isti glas: Jasno i glasno večeras reći "ne" Schmidtovom zakonu

Sve stranke i građani u isti glas: Jasno i glasno večeras reći "ne" Schmidtovom zakonu

"Nažalost, do toga nije došlo", navodi Plenković, pa onda podsjeća na sve dosadašnje propale pregovore o izbornoj reformi.

On je stava da su "razotkrivajuće reakcije političkih stranaka, posebno bošnjačkih, na inicijativu visokog predstavnika što govori": "Smatramo da je, prema ovom što znamo, smjer koji je naumio zauzeti dobar i koristan za BiH, prilično uravnotežen prijedlog koji vodi računa o svim konstitutivnim narodima, koji bi doveo do kvalitetne i funkcionalnije izvršne vlasti".

Nastavio je s pričom kako je Hrvatskoj u interesu stabilna BiH, demokratska BiH, uključiva BiH "u kojoj će bh. Hrvati, premda najmalobrojniji konstitutivni narod, biti ravnopravni"

"Radimo to kao susjedi, kao prijatelji", po treći put je kazao Plenković, a frazu o prijateljstvu ponovit će još nekoliko puta tokom press konferencije. 

Šta radi Schmidt: Od svih presuda o izbornom zakonu on želi provesti samo onu koju želi HDZ?

Šta radi Schmidt: Od svih presuda o izbornom zakonu on želi provesti samo onu koju želi HDZ?

Potom se u konferenciju uključio Čović koji je kazao, citiramo, "mi smo pokušavali posljednje dvije godine provesti sporazume, ali nismo uspjeli". Zatim je rekao: "Ono što imamo danas, uvjeren sam da će te odluke ići u pravcu da osiguramo uspostavljanje zakonodavne i izvršne vlasti kako bi mogli završiti sve u pravcu dobijanja kandidatskog statusa".

Važno je istaći kako je ukupni dojam nakon njihovih današnjih izjava bio kako je zaista tačna informacija da je prijedlog Christianu Schmidtu dostavljen direktno iz Hrvatske, sa adrese tamošnjeg ministra vanjskih poslova Gordana Grlića-Radmana.

Obojica kažu da ih čude reakcije na, kako je rekao Čović, "ovaj minimalni pokušaj ispravljanja grešaka prema narodu u BiH". 

Kukavica: Na koliki procenat bi muslimane u BiH trebalo svesti - da bude "mirna Bosna"?

Kukavica: Na koliki procenat bi muslimane u BiH trebalo svesti - da bude "mirna Bosna"?

"Ove su reakcije pretjerane, treba smiriti loptu, a da okvir bude takav da je EU budućnost BiH, a Hrvatska je ta koja želi uzeti BiH pod ruku i pomoći joj da ide u tom smjeru. Vodimo prijateljsku politiku prema BiH", ponovio je opet Plenković, a prije toga je nejasno pokušao poentirati, citiramo:

"Poanta Ustava BiH, kao što znamo, koji je nastao nakon, nažalost, velikosrpske agresije na Hrvatsku, a potom i na BiH - da ne zaboravimo zašto smo u ovoj situaciji - Hrvati i Bošnjaci glasali su za neovisnu BiH, gdje je Washingtonski sporazum okončao grozan sukob između Bošnjaka i Hrvata - poanta je uključivost. Pa nije li najprirodnije da Hrvati kao jedan od tri konstitutivna naroda, koji je glasao i borio se za samostalnost BiH, budu omogućeni da participiraju u ustanovima vlasti. To je minimum minimuma koji traže predstavnici Hrvata u BiH."

"Namjere su najbolje", zaključio je Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (27)

/ Povezano

/ Najnovije