Novi predsjednik CIK-a: Je li moguće ponovno pomijeranje datuma lokalnih izbora

M. R. S.
Novi predsjednik CIK-a: Je li moguće ponovno pomijeranje datuma lokalnih izbora
Foto: Printscreen/FTV / Željko Bakalar

Lokalni izbori će biti održani 15. novembra, ukoliko što prije bude usvojen budžet institucija BiH za ovu godinu, kazao je Željko Bakalar, novi predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Bakalar je na čelo ove institucije izabran danas, a dužnost preuzima sutra. Predsjednik CIK-a se, inače, bira među članovima institucije.

Bakalar je istakao da se već kasni s usvajanjem budžeta institucija BiH, neophodnog za održavanje lokalnih izbora, zbog čega je i datum njihovog održavanja već jednom pomjeren s 4. na 15. novembar.

"Morali smo aktivirati dodatne ljudske resurse. Već smo preko 30 ljudi morali zaposliti, ali nemamo proračun. S postojećim kapacitetima ćemo raditi i u tri smjene sedam dana, ako treba, da bi išli sa ovjerom. Kasnimo već, ali ćemo se pokušati snaći", rekao je Bakalar.

Podsjetio je da se čekaju dvije odluke, i to prva od Ustavnog suda BiH, a druga se odnosi na upravni spor pred Sudom BiH, u vezi s datumom izbora 15. novembrom.

"Bez obzira kakva odluka bude, ne možemo vratiti vrijeme. Nismo imali sredstava. Nismo iz hira pomjerili datum izbora. Da nismo to učinili, imali bi izbore bez odštampanih listića", dodao je Bakalar.

On je kazao i da je za očekivati da će biti usvojen budžet institucija BiH, ali to još nije završeno.

"Nacrt proračuna konačno je Vijeće ministara uputilo Predsjedništvu BiH, Predsjedništvo je utvrdilo prijedlog i uputilo u parlamentarnu proceduru. Imamo nagovještaj da će Predstavnički dom o proračunu raspravljati 7. jula, a za Dom naroda ne možemo ništa prejudicirati", dodao je Bakalar.

Pitali smo ga i o nepravilnostima koje su prisutne iz izbora u izbore, a to su mrtvi na biračkom spisku.

"U prijavama birača iz inozemstva pri provjeri je uočeno da ima prijava osoba koje su preminule. Znači neko je popunio te prijave njihovim podacima. To je kazneno djelo i obavjestit ćemo o tome Tužilaštvo. I kod prikupljanja potpisa potpore političkim strankama i nezavisnim kandidatima, prikupljeni su i potpisi osoba za koje se utvrdilo da su preminule. I to je zlouporaba. I o tome treba obavijestiti ne samo Tužilaštvo već i javnost", istakao je Bakalar.

Inače, osim Bakalara, kandidat za predsjednika CIK-a bio je Vlado Rogić, ali je Rogić na samoj sjednici danas obavijestio da odustaje. Nakon toga je glasački listić prilagođen, ali je zanimljivo da je Rogić potom glasao protiv novoutvrđene liste na kojoj je bio samo Bakalar. Prilikom samog glasanja članova CIK-a o novom predsjendiku, jedan listić je bio nevažeći.

Bakalar je istakao da nema nikakvih problema i da je saradnja s Rogićem bila na najvišem mogućem nivou.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije