Ostao jedini kandidat: Željko Bakalar novi predsjednik CIK-a

Radiosarajevo.ba
Ostao jedini kandidat: Željko Bakalar novi predsjednik CIK-a
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sa sjednice

Željko Bakalar novi je predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, odlučeno je danas tajnim glasanjem na sjednici ove institucije.

On funkciju preuzima sutra.

Podsjetimo, predsjednik Centralne izborne komisije BiH bira se iz reda članova CIK-a BiH. Po jedan član Centralne izborne komisije BiH iz reda Hrvata, Bošnjaka, Srba, i član iz reda ostalih obavlja funkciju predsjednika Centralne izborne komisije BiH po principu rotacije i to jednom u sedam godina, u trajanju od 21 mjesec.

Osim Bakalara, kandidat za predsjednika CIK-a bio je Vlado Rogić, ali je Rogić na samoj sjednici obavijestio da odustaje.

Aktuelna predsjednica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina odgovorila je da bi bilo korektno da je to jučer rekao na kolegiju, kada je bila organizacija ove sjednice, a Rogić joj uzvratio da je to njegova odluka i treba da se poštuje.

Potom je data kraća pauza kako bi se glasački listić prilagodio i na njemu bio samo jedan kandidat nakon što se Rogić povukao. Rogić je, zanimljivo je, glasao protiv novoutvrđene liste kandidata.

Jedan je listić bio nevažeći, a na kraju je izabran novi predsjednik CIK-a.

Vanji Bjelica-Prutina danas ističe mandat na mjestu predsjednice, a novi predsjednik je, u skladu sa zakonom, biran između članova CIK BiH iz reda hrvatskog naroda.

Sjednica CIK-a, kojoj je izbor predsjednika bila jedina tačka dnevnog reda, mogla se pratiti samo online zbog epidemiološke situacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije