CIK sankcionirao 32 stranke, a samo ih šest platilo kaznu

Radiosarajevo.ba
CIK sankcionirao 32 stranke, a samo ih šest platilo kaznu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Centralna izborna komisija BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) je, na osnovu Izvještaja o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2017. godinu, zbog kršenja pojedinih odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka, novčano kaznila 32 političke stranke.

Devet političkih stranaka se dosad žalilo na ovu odluku.

Apelacioni odjel Suda BiH je sedam žalbi odbio kao neosnovane i to u predmetima Narodni demokratski pokret - 87.000 KM, Stranka demokratske akcije - 11.500 KM, Stranka za Bosnu i Hercegovinu - 8.500 KM, Demokratska fronta - 6.500 KM, Napredna Srpska-NS - 3.500 KM, Demokratska obiteljska stranka - 1.500 KM, te Partija ujedinjenih penzionera 1.500 KM.

Jedna je žalba djelimično uvažena, i to u predmetu Hrvatski savez HKDU - Hrast u djelu visine novčane kazne koju je smanjio s 19.500 KM na 11.500 KM. Za žalbu Građanske demokratske stranke BiH čeka rješenje Apelacionog odjela Suda BiH.

"Dosad je šest političkih stranaka izvršilo uplatu kazni i to Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD, Savez za bolju budućnost - Fahrudin Radončić, POG Naša stranka, Demokratski narodni savez i BPS Sefer Halilović.

Političke stranke su dužne uplatiti novčani iznos kazni u roku od osam dana od dana pravosnažnosti odluke o sankcioniranju", saopćeno je iz CIK-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije