Bajram-namaz u Čaršijskoj džamiji u Zenici: Kiša, kišobrani i maske

Fena
Bajram-namaz u Čaršijskoj džamiji u Zenici: Kiša, kišobrani i maske
Foto: Fena / Zenica

Klanjanjem bajram-namaza u Sultan Ahmedovoj - Čaršijskoj džamiji u Zenici, koji je predvodio bivši muftija Ejub ef. Dautović, a bajramsku hutbu govorio muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević, počela je centralna manifestacija obilježavanja Ramazanskog bajrama u Muftiluku zeničkom.

Bajram-namaz jutros je klanjan u svim džamijama Muftiluka zeničkog. Muftija Dizdarević se u prigodnom obraćanju zahvalio vjernicima, koji su uprkos kiši, nakon što su ispostili mjeseca ramazana, "došli da zajednički klanjaju i bajram-namaz".

"Svi ste nam, braćo draga, važni. I svačije prisustvo na bajram-namazu je bitno...Da barem znamo kojim putem trebamo ići", poručio je Dizdarević, koji je napomenuo da Allah određuje čija su djela "upisana u dobra djela".

"Vi radite i trudite se, a vaš trud će vidjeti Allah, njegov Poslanik i vjernici. Biti vjernikom, draga braćo, ne znači biti savršenim. Ko god hodio ovom Zemljom, po njemu "prašina pada", pa zato na Zemlji bezgrešnih nema", istakao je muftija Dizdarević.

Obilježavanja Ramazanskog bajrama nastavlja se sutrašnjom manifestacijom obilježavanja Dana šehida u svim džamijama i medžlisima Muftiluka zeničkog, a koja počinje posjetom i učenjem fatihe u 9.00 sati na Spomen-obilježju "Kameni spavač" u Zenici.

Delegacija Muftiluka zeničkog i Medžlisa Islamske zajednice Zenica, sutra će u 9.45 sati na zeničkom mezaristanu Prašnice proučiti i Jasini-šerif te dovu, a u 12.45 sati bit će proučena i hatma-dova pred duše šehida u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji u Zenici.

Nakon hatma-dove i zajedničkog klanjanja podne-namaza, sutra će te delegacije posjetiti i neke porodice i majke šehida, koje su izgubile svoje sinove u proteklom ratu. Trećeg dana Bajrama, u utorak, u 10.30 sati, predviđena je posjeta i darivanje bajramskih paketića djeci bez roditeljskog staranja u JU Dom-porodica u Zenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije