Azra Zornić o rezoluciji EPP-a: Politička agresija na BiH se nastavlja!

12
F.V.
Azra Zornić o rezoluciji EPP-a: Politička agresija na BiH se nastavlja!
Foto: balkaninsight.com / Azra Zornić o "hitnoj rezoluciji"

Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu komentirala je "Hitnu rezoluciju o izbornoj reformi u BiH" koju je jučer usvojio kongres Evropske narodne stranke (EPP) i iz koje je izbačen HDZ-ov prijedlog o "legitimnom predstavljanju".

Podsjetimo, HDZ BiH je nedavno dostavio Kongresu Evropske narodne stranke (EPP) prijedlog "Hitne rezolucije o izbornoj reformi u BiH" kako bi je uputili u Evropski parlament.

Međutim, Europski parlament usvojio verziju, koja se razlikuje od prijedloga HDZ-a.

Bravo Zmajice! Velika pobjeda ženske reprezentacije BiH u UEFA Ligi nacija

Bravo Zmajice! Velika pobjeda ženske reprezentacije BiH u UEFA Ligi nacija

U tom prijedlogu HDZ-a je navedeno da EPP smatra da je "preduvjet političke stabilnosti BiH legitimno političko predstavljanje", koje treba osigurati na svim političkim i administrativnim nivoima kako konstitutivni narodi i svi drugi građani ne bi bili lišeni njihovih demokratskih prava da biraju svoje predstavnike.

"U Europskoj pučkoj stranci koja ima dugu historiju nalazi se veliki broj zemalja. Suštinski demokratski principi ove stranke se ne razlikuju mnogo od ljevičarskih stranka. Ipak, kao ni sama EU tako ni ova stranka nije jedinstvena u svojim stavovima. Unutar same stranke pojedine su ultradesničarske kao što je to u ovom slučaju HDZ Hrvatske.

Mada je iz "Hitne rezolucije o BiH" izbačeno "legitimno predstavljanje" i dalje tekst rezolucije insistira na izmjenama Izbornog zakona BiH, a pritom i ne spominje izmjene Ustava, i to ne samo Ustava BiH već i Ustava FBiH koji decidno reguliše način glasanja i izbor delegata, a koje bi omogućile bilo kakvu intervenciju na taj Zakon“, kaže Zornić za Radiosarajevo.ba.

Iako domaći mediji pišu o debaklu Čovića, Plenkovića i Zovko, Zornić smatra da se "i dalje se nastavlja politička agresija na Bosnu i Hercegovinu pod dirigentskom palicom Plenkovića koji ne odustaje od aneksije dijela Hercegovine a sve pod izgovorom majorizacije hrvatskog pučanstva u BiH".

„U svom agresorskom zanosu Plenković potpuno zanemaruje Hrvate iz srednje Bosne i Sarajeva i drugih dijelova BiH, kao da ti ljude ne postoje a da i ne pominjem Hrvate u RS-u. Dakle, sa pozicije predsjednika HDZ RH i premijera Hrvatske Plenković daje sebi za pravo da se miješa u unutarnje stvari susjedne države pri tome otimajući dio suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine", rekla je Zornić.

Kakav god da je sadržaj te rezolucije, podvlači Zornić, "rezolucija sama po sebi je samo stranačka i kao takvu je treba i gledati".

"Možda pridajemo previše pozornosti tim stranačkim aktivnostima. U svakom slučaju, ukoliko bi se takva rezolucija našla na dnevnom redu Parlamenta EU mi ćemo je svakako "obarati" preko naših prijatelja europarlamentaraca, jer nažalost država BiH niti ima svoje lobiste niti lobira za građansku BiH. To radimo mi građani kroz naše neformalne grupe, grupe intelektualaca BiH i svakako naše dijaspore", zaključuje Zornić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije