Azem Vllasi o sve većim napetostima u regiji: To Kosovo ne može dopustiti!

6
Radiosarajevo.ba
Azem Vllasi o sve većim napetostima u regiji: To Kosovo ne može dopustiti!
gazetascanner.com / Azem Vllasi

Iz dana u dan rastu tenzije Republike Kosovo. Srbi su već 19. dan na barikadama, a oko 50 ljudi blokiralo je danas i prijelaz iz pravca Kuršumlije ka Podujevu u Srbiji, u znak podrške kosovskim Srbima. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvaljuje Miloradu Dodiku, čelniku entiteta RS i cijeloj Republici Srpskoj na podršci, a kada se svemu tome dodate Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), imate novi "kosovski savez" i klasični balkanski scenarij koji može završiti s ozbiljnim posljedicama. 

 Već viđeno: Kosovo, Hrvatska, Bosna…

Romi proslavljaju svoj najveći praznik: Ovako izgleda Đurđevdan na Gorici u Sarajevu

Romi proslavljaju svoj najveći praznik: Ovako izgleda Đurđevdan na Gorici u Sarajevu

U međuvremenu srbijanski ministar odbrane Miloš Vučević poručuje da "Srbija ne prijeti praznom puškom", dok kosovski ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla optužuje Srbiju da pod utjecajem Rusije pokušava da destabilizira tu državu. Rusija putem svojih diplomata šalje bratsku podršku Rusiji, a na Kosovu su NATO, odnosno američke trupe, pa imamo i ram za geopolitičku sliku. 

Analitičar Albinot Maloku: Suverenitet Republike Kosovo je pod žestokom agresijom Srbije

Analitičar Albinot Maloku: Suverenitet Republike Kosovo je pod žestokom agresijom Srbije

Kosovski analitičar, ugledni advokat i bivši poznati jugoslavenski političar, Azem Vllasi, čovjek koji je među prvima u bivšoj nam državi osjetio represiju Slobodana Miloševića i „dobre namjere“ Beograda, kaže da je kao mnogo puta ranije, i ovo što vidimo ovih dana na sjeveru Kosova orkestrirano iz vrha vlasti u Beogradu.

"Radi se o zloupotrebi kosovskih Srba, makar i na njihovu štetu, za aktuelne potrebe Vučićeve politike. Scenarij već viđen iz vremena ratnog zločinca Slobodana Miloševića na Kosovu, u Kninu u Hrvatskoj, pa u Bosni. Razlog izmišljen: navodno ugroženi Srbi koje može samo Srbija braniti jer Srbi svuda samo Srbiju priznaju za svoju državu", govori Vllasi za Radiosarajevo.ba.

On u razgovoru za naš portal iznosi više razloga zašto vrh vlasti iz Beograda baš sada provodi aktivnosti na Kosovu.

Azem Vllasi o drami na sjeveru Kosova: Vučić stoji iza srpskih bandi i bacanja bombi

Azem Vllasi o drami na sjeveru Kosova: Vučić stoji iza srpskih bandi i bacanja bombi

"Prvo, po nalogu iz Moskve treba skrenuti pažnju sa ukrajinskog ratišta na novo žarište na Balkanu pošto Putinu tamo ne idu stvari kako je zamislio. Drugo, Vučić ne želi nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Kosovom pošto na stolu ima prijedlog koji obadvije strane (Kosovo i Srbiju) tretira kao države. Namjesto nastavka suštinskog dijaloga da se skrene pažnja na aktuelne napetosti. Treće, da se onemogući prisustvo svakog segmenta vlasi Kosova na sjevernom dijelu naše države i da se taj dio faktički tretira i funkcioniše kao dio Srbije. To znači da se kroz tzv. „zajednicu srpskih opština“ faktički uspostavi model Republike Srpske u Bosni koja bi funkcionirala po sistemu Srbije a ne Kosova. To Kosovo ne može dopustiti", konstatira Vllasi.

Zaključuje da se ne radi o nekom konkretnom problemu koji bi se mogao riješiti kompromisom.

"Kosovo je država, a u Beogradu kažu da je to "lažna država" ili "južna srpska pokrajina". Tu nema prostora za kompromis. A kada će, sa kojim razlogom i iz kojih njoj znanih potreba i interesa Beograd dizati tenzije na to kosovska stran ne može uticati. Ali rata neće biti. Srbija je i to probala pa je i taj rat za Kosovo izgubila. A Kosovo nema namjeru ni potrebe ratovati protiv Srbije", zaključio je Vllasi u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije