Analitičar Albinot Maloku: Suverenitet Republike Kosovo je pod žestokom agresijom Srbije

2
F.V.
Analitičar Albinot Maloku: Suverenitet Republike Kosovo je pod žestokom agresijom Srbije
Foto: Privatni album / Albinot Maloku

Dramatične slike posljednjih dana, pa i sedmica stižu sa Kosova. Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je jučer da smo "zaista na rubu oružanog sukoba", te za to optužila "jednostrane akcije Prištine". Brnabić je rekla da svi trebaju dati sve od sebe za "očuvanje mira".

Barikade, blokirani granični prelazi sa Srbijom, maskirane osobe...To su slike posljednjih dana sa Kosova, od kako su grupe građana srpske nacionalnosti blokirali puteve.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da se "Beograd može osloniti na Moskvu" u pogledu situacije na Kosovu, te da će Rusija i Srbija "nastaviti da koordiniraju stavove o ovom pitanju".

SAD stavile veto na prijem Palestine u punopravno članstvo UN-a

SAD stavile veto na prijem Palestine u punopravno članstvo UN-a

Situacija na Kosovu na rubu eskalacije, njemački ambasador upozorio Srbe: "To je apsurdan zahtjev"

Situacija na Kosovu na rubu eskalacije, njemački ambasador upozorio Srbe: "To je apsurdan zahtjev"

Politički analitičar sa Kosova, Albinot Maloku, "kojeg i Srbi vole da slušaju", kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba da je Republika Kosovo je suočena s nimalo normalnom situacijom.

"Posebno kada je u pitanju situacija stvorena u četiri općine sa srpskim stanovništvom, koje praktički kontrolira predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, te njegovi politički ovisnici na Kosovu. Prošle su više od dvije sedmice od postavljanja barikada koje otežavaju život stanovnicima Sjeverne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana. Osim totalne anarhije, zabrinjavajuća je srbijanska propaganda nad građanima. Građani srpske nacionalnosti na Kosovu se boje kriminalnih grupa, sa svim vrstama informacija koje oni dobiaju. S druge strane, u ove četiri općine nije prisutna policija, niti drugi mehanizmi bezbjednosti kosovske države", kaže Maloku za portal Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, KFOR i EULEX su angažovani u održavanju reda.

"Vlada Kosova strpljivo čeka da se barikade uklone od strane KFOR-a i da se životi građana stabilizuje. Nažalost, Evropska Unija je izuzetno mirna u ovoj nimalo normalnoj situaciji u kojoj se nalaze građani u ove četiri općine. Izuzetno je uznemirujuće kada postoje informacije o infiltraciji ruskog faktora u ovoj situaciji i da se EU ponaša kao da ne vidi ovaj tok nestabilnosti u regionu Zapadnog Balkana osnažen od strane Rusije", upozorio je naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, zakonitost i red u ove četiri općine su izgubile smisao i ovo odgovara samo predsjedniku Vučiću, pa i Rusiji.

"I kroz ovu situaciju, predsjednik Aleksandar Vučić održava svoju političku poziciju koju u potpunosti kontroliše, ne ostavljajući prostor bilo kakvoj racionalnoj opoziciji. Vučić, unutar srpskog političkog korpusa na Kosovu ima više opozicije nego u Srbiji. Glas opozicije u Srbiji ne postoji. Republika Kosovo je povučena i nema interesa za sukobe u ove četiri općine, iako je njen suverenitet pod žestokom agresijom. Mi se nadamo da situacija neče eskalirati u bilo kakav konflikt, ali trenutno situacija nije normalna", zaključio je naš sagovornik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije