Osmani: 'Ne postoji ništa što može poraziti volju kosovskog naroda da živi slobodno i neovisno'

3
Fena
Osmani: 'Ne postoji ništa što može poraziti volju kosovskog naroda da živi slobodno i neovisno'
Foto: Facebook / Vjosa Osmani / Vjosa Osmani

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani u svom godišnjem govoru pripadnicima Vojske Kosova kazala je da će svi koji pokušavaju osporiti mir i slobodu shvatiti da ne postoji ništa što može poraziti volju kosovskog naroda da živi slobodno i neovisno.

"Za sve one koji žele osporiti mir i osporiti našu slobodu, podsjetimo još jednom da ne postoji ništa što može poraziti volju naroda koji želi živjeti slobodan i neovisan. Svaki dan kada budete nosili ovu svetu odoru, ne zaboravite žrtvu koja je podnesena za ovaj dan koji dolazi i krv koja je prolivena", kazala je između ostalog Osmani u svom godišnjem govoru pripadnicima Vojske Kosova.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić sinoć je obišao postrojbe srpske Vojske između Kraljeva i Raške, a nakon što su od ponedjeljak navečer pripadnici te vojske i Ministarstva unutarnjih poslova u stanju pune borbene pripravnosti zbog krize na Kosovu i namjera Prištine da nasilno ukloni barikade na sjeveru.

Kako je Amerika sačuvala sjećanje na genocid u Srebrenici

Kako je Amerika sačuvala sjećanje na genocid u Srebrenici

Rastu napetosti na Kosovu: Nove barikade, zatvoren glavni granični prijelaz - Medare

Rastu napetosti na Kosovu: Nove barikade, zatvoren glavni granični prijelaz - Medare

Na svom Instagram nalogu Vučić je objavio da je sinoć s načelnikom Glavnog stožera Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem obišao postrojbu Raška.

Srpski ministar odbrane Miloš Vučević kazao je da građani Srbije ne trebaju biti uplašeni zbog situacije na Kosovu te da je Beograd spreman za dogovor, što ne znači pomicanje crvenih linija koje je Srbija definirala.

"Nikome se ne ratuje i nitko ne priželjkuje sukobe, ali Vojska Srbije je spremna, hrabra i odlučna da štiti našu državu. Nadam se da nitko neće provjeravati je li to točno", kazao je srpski ministar obrane Vučević u izjavi za Radioteleviziju Srbije.

Tenzije na Kosovu ne prestaju: Preko noći podignute nove barikade

Tenzije na Kosovu ne prestaju: Preko noći podignute nove barikade

Prema njegovim riječima, ako međunarodna zajednica želi sve vratiti u format dijaloga i političkog dogovora mora prestati s nizom iracionalnih i jednostranih poteza administracije Albina Kurtija.

"Srbija je spremna za dogovor, ali on ne znači pomicanje crvenih linija koje je Srbija definirala. Taj dogovor mora pružiti sigurnost za Srbe na Kosovu. To je ono što je uvjet svih uvjeta naše države. Na nama je da nađemo političko rešenje, a istodobno su vojska i policija spremne štititi Srbiju i sve njene građane", istaknuo je Vučević.

Na današnjoj sjednici kosovske Vlade premijer Albin Kurti kazao je da kriminalci na sjeveru te zemlje pokušavaju destabilizirati regiju i narušiti teritorijalni integritet Kosova, prenose Reporteri.

"Postavljanje barikada na cesti neće biti prihvaćeno", rekao je Kurti te dodao da su KFOR-u dali vremena za njihovo uklanjanje, ali da to vrijeme brzo ističe.

Napetosti koje na Kosovu traju mjesecima, eskalirale su u posljednje dvije sedmice nakon što je Kosovska policija (KP) uhitila jednog donedavnog policajca, sumnjičeći ga za "narušavanje ustavnog poretka", na što su lokalni Srbi uzvratili postavljanjem barikada, tražeći njegovo oslobađanje.

Devetnaesti je dan barikada na sjeveru Kosova, a kosovska policija zatvorila je prijelaz Merdare za promet, pa se za promet koriste drugi prijelazi, dok su jučer postavljene i dvije nove barikade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije