Vučić naredio - vojska Srbije od noćas u najvišem stepenu borbene gotovosti

7
Radiosarajevo.ba
Vučić naredio - vojska Srbije od noćas u najvišem stepenu borbene gotovosti
Foto: EPA - EFE / Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije

Predsjednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić naredio je da Vojska Srbije bude u najvišem stepenu borbene gotovosti, izjavio je večeras ministar odbrane Miloš Vučević.

"Predsednik Srbije kao vrhovni komandant je večeras naredio da Vojska Srbije od noćas bude u najvišem stepenu borbene gotovosti odnosno pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile, odnosno oružanog potencijala Vojske Srbije", rekao je Vučević za Tanjug.

Kako je naveo, to ih podiže "na najviši nivo do akcije koji sprovodi Vojska Srbije čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i štiteći sve građane Srbije i sprječavajuči progrom i teror nad Srbima ma gde žive".

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Albin Kurti poručio KFOR-u: 'Ako ne uklonite barikade, mi ćemo'

Albin Kurti poručio KFOR-u: 'Ako ne uklonite barikade, mi ćemo'

"Nema razloga za paniku ali ima za zabrinutost. Srbija je jedina spremna da pregovara, druga strana samo diže tenziju sa ciljem sa očisti teritoriju od Srba. Nas brine blaga reakcija međunarodne zajednice na uzrok, odnosno ono što je dovelo do ovoga", izjavio je Vučević.

Shodno Vučićevom naređenju, podignuta je i borbena gotovost MUP-a Srbije, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Bratislav Gašić.

"Koliko odmah da se stave pod komandu načelnika generalštaba i zauzmu položaje predviđene operativnim planom", rekao je on.

Reakcija je ovo na dešavanja na Kosovu, a srbijanski mediji objavili su danas tvrdnje kako kosovska vojska planira doći na sjever zemlje te da su i oni podigli borbenu gotovost. Kosovske vlasti zasad nisu komentirale ove navode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije