Vjosa Osmani: Na Kosovu više nikad neće biti vojnici iz Srbije, san vam se neće ostvariti

12
Fena
Vjosa Osmani: Na Kosovu više nikad neće biti vojnici iz Srbije, san vam se neće ostvariti
Foto: Facebook / Vjosa Osmani / Vrlo jasna poruka Vjose Osmani

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani reagirala je na, kako je rekla "prijetnje srpskih političara Kosovu", koji su poručili da će razmotriti slanje 1.000 sigurnosnih snaga na Kosovo, ocjenom da na teritoriji Kosova nikada više neće biti policajaca i vojnika iz Srbije.

 "Hegemonistički san Srbije nikada se neće ostvariti", napisala je Osmani na Facebooku.

 Dodala je da "otvorena prijetnja policijskom i vojnom agresijom iz Srbije dokazuje da se hegemonistički mentalitet nastavlja u toj zemlji", te da srbijanske policije i vojnika nikada neće biti na teritoriji Kosovo: "To se mora odbaciti i jasno suprostaviti od čitavog demokratskog svijeta, koji je 1999. zadao najjači udarac ovakvom načinu razmišljanja."

Suđenje za planiranje terorističkog napada u Zenici: Pročitane poruke s mobitela osumnjičenog

Suđenje za planiranje terorističkog napada u Zenici: Pročitane poruke s mobitela osumnjičenog

Kërcënimi i hapur për agresion policor e ushtarak nga ana e Serbisë dëshmon se në atë shtet vazhdon mendësia...

Posted by Vjosa Osmani on Friday, December 9, 2022

Ocjenila je da je ranjavanje pripadnika kosovske policije u četvrtak večer (kod Zvečana u incidentu kosovske policije i naoružanih osoba) kazneno djelo i usmjereno protiv ustavnog poretka i suvereniteta Kosova kao i protiv djelovanja za vladavinu prava.

Dobri poznavaoci sigurnosnih kretanja na Kosovu ističu da se radi o praznim prijetnjama iz Srbije jer dozvolu za ulazak sigurnosnih snaga Srbije na Kosovu prema rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a i Kumanovskom sporazumu daje jedino zapovjednik KFOR-a, piše Beta.

Prema njima, u sadašnjoj situaciji ali i uopće tako nešto je nemoguće da se dozvoli.

Podsjetimo, direktor Ureda za Kosovo i Metohiju srpske vlade Petar Petković izjavio je u četvrtak navečer, u povodu ulaska dvjestotinjak kosovskih policajaca u sjeverni dio Kosovske Mitrovice, da će Srbija "razmotriti" povratak do 1000 pripadnika vojske i policije na Kosovo, sukladno Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

Kosovski mediji na srpskom jeziku objavili su da je poslije 20 sati u četvrtak u sjeverni dio grada većinski naseljen Srbima ušlo između 200 i 300 policajaca u pratnji oklopnih vozila te da su se rasporedili na krajevima grada, nakon čega je Petković zakazao izvanrednu konferenciju za novinare u Vladi Srbije.

Njegova je ocjena da kosovski premijer Albin Kurti slanjem policije "nastavlja s protupravnim i nasilnim akcijama" kojima je cilj "okupacija sjevera Kosova", većinski naseljenog Srbima, prenose mediji u regiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije