Azem Vllasi o drami na sjeveru Kosova: Vučić stoji iza srpskih bandi i bacanja bombi

5
Radiosarajevo.ba
Azem Vllasi o drami na sjeveru Kosova: Vučić stoji iza srpskih bandi i bacanja bombi
Foto: Arhiv / Azem Vlasi

Pripadnici Kosovske policije ušli su sinoć oko 20 sati iz južnog u sjeverni dio Kosovske Mitrovice. Kako je prenio portal Kosove Online, inače blizak srbijanskoj vladi, "policajci su se rasporedili po obodu grada i blokirali čitavu Severnu Mitrovicu". Navodno se radi o 200-tinjak pripadnika snaga sigurnosti.

Miloševićev scenarij

Ministar unutrašnjih poslova, Xelal Sveçla, izjavio je da se povećanje prisutnosti policije na sjeveru zemlje smatra neophodnim "kako bi se osigurala sigurnost", prenosi kosovski "Koha Ditore". Pozvao je građane na mir i saradnju s policijom.

Rastu napetosti na Kosovu: 200 policajaca ušlo u Sjevernu Mitrovicu

Rastu napetosti na Kosovu: 200 policajaca ušlo u Sjevernu Mitrovicu

Spektakularna pobjeda HŠK Širokog Brijega nad FK Igmanom

Spektakularna pobjeda HŠK Širokog Brijega nad FK Igmanom

"Kosovska policija ima mandat i dužnost pružati sigurnost, garantirati red i vladavinu zakona. Posljednjih dana, nakon uzastopnih oružanih napada na policajce i građane na sjeveru zemlje, potrebno je pojačati prisustvo policije radi sigurnosti svih građana", napisao je Sveçla na Facebooku u četvrtak navečer, prenosi kosovski list.

Kosovski analitičar, ugledni advokat i bivši poznati jugoslavenski političar, Azem Vllasi, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kako se u osnovi radi o istom scenariju zloupotrebe kosovskih Srba od strane Beograda protiv kosovskih vlasti, kao i prije 35 godina iz vremena ratnog zločinca Slobodana Miloševića. Tada se u Beogradu skandiralo: "Uhapsite Vllasija!".

Vučić inscenirao tenzije

Danas su, međutim, druga vremena.

"Cilj je da se stvori dojam da su Srbi na Kosovu ugroženi od kosovskih vlasti te da ih može samo Srbija zaštititi pa zato oni traže i priznaju samo vlast Srbije. Razlika je samo u tome što su okolnosti bitno drugačije, Kosovo je država, a Srbija nema nikakvu efektivnu vlast tu. Drugo, vlast Beograda manipuliše samo Srbima u četiri opštine na sjeveru Kosova sa srpskom većinom. Tenzije na tom području inscenira Vučić. Jednom u vezi režima na granici sa registarskim tablicama, potom sa ličnim kartama na granici, sada sa prestankom važenja srpskih registarskih tablica na Kosovu…", ističe Vllasi.

Prema njegovim riječima, u drugim krajevima Kosova Srbi normalno žive, o čemu se u regiji malo zna.

Kurti za incident na Kosovu direktno optužio Vučića: Oglasili se i Hovenier te Wigemark

Kurti za incident na Kosovu direktno optužio Vučića: Oglasili se i Hovenier te Wigemark

"Nedavno su po Vučićevom nalogu svi Srbi u četiri opštine na sjeveru napustili javne službe kosovskog sistema. Sada, kada su raspisani lokalni izbori u te četiri opštine, srpske bande koje su pod direktnom kontrolom Beograda bacaju bombe i zastrašuju Srbe kako ne bi izašli na izbore. Vlastima u Beogradu jasno je da je Kosovo samostalna država i tu ne mogu ništa promijeniti. Može se osnovano pretpostaviti da Beograd želi ostvariti dva cilja: prvo, da na sjeveru Kosova vrati Administraciju Ujedinjenih nacija (UN) u skladu s Rezolucijom 1244 SB UN, iako je njezin mandat prestao sa proglašenjem nezavisnosti Kosova. Dakle, da se ne priznaje nadležnost pravnog sistema i vlasti Kosova", objašnjava sagovornik.

Žele "mini RS"

Drugo, dodao je Vllasi, iz Beograda se insistira da se formira zajednica srpskih opština koja bi imala nadležnosti realne vlasti za Srbe i funkcionisala po direktivama iz Beograda.

"Dakle, izvan nadležnosti kosovske vlasti. Da se imitira neka mini RS kao u Bosni. Vjerovatno će iz Beograda insistirati da lokalne izbore u one četiri opštine organizuje UN-Administracija tako da više nemaju nikakve veze sa vlastima Kosova. Ovi scenariji su pusti snovi. Kosovske vlasti to neće dopustiti jer vlast mora da štiti ustavni poredak zemlje. Ali, zagorčavaju život Srbima na sjeveru i oni će se seliti. Ako ih Vučić bude štitio kao ono Milošević, oni će otići kao ono 1999. Od 12 posto ostalo ih je četiri", ocijenio je Vllasi, te dodao:

"Ali ne zato što ih tjeraju Albanci i kosovske vlasti već zato što im Beograd stalno tuvi u glavi da je život sa Albancima u nezavisnoj državi Kosovo nemoguć! Još ćemo se nagledati sličnih marifetluka iz Beograda, ali sve na štetu kosovskih Srba. Ustavni poredak Kosova funkcioniraće na cijeloj teritoriji države".

Otežavanje dijaloga

Vlasi zaključuje da sve ovo otežava ishod dijaloga o finalnom sporazumu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

"Vučiću se ne žuri jer je postao zarobljenik svoje priče da je Kosovo u Srbiji i da je Srbija neće priznati kao samostalnu državu. Ali posrednici u dijalogu iz Brisela i Vašingtona neće u nedogled pustiti da ih Vučić zamajava. A niko u zemljama zapadne demokratije ne osporava da je Kosovo suverena i nezavisna država a ne 'južna srpska pokrajina', kako to Beograd tvrdi", zaključio je Azem Vllasi u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije