Kosovo podnosi zahtjev za članstvo u EU do kraja godine

3
Anadolija
Kosovo podnosi zahtjev za članstvo u EU do kraja godine
Foto: EPA-EFE / Vjosa Osmani

Pred početak Samita EU - Zapadni Balkan u Tirani, predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da će obavijestiti lidere Evropske unije (EU) da će njena zemlja podnijeti zahtjev za članstvo u EU-u do kraja godine.

Izrazivši zadovoljstvo zbog učešća na Samitu u glavnom gradu Albanije, Osmani je pred novinarima ocijenila Samit kao veoma važnu obavezu i EU-a i Zapadnog Balkana.

Kosovska predsjednica je kazala da je ona lider najproevropskije zemlje koja postoji.

Potvrđeno iz EU: Kosovo i Srbija postigli dogovor

Potvrđeno iz EU: Kosovo i Srbija postigli dogovor

"Pokazali smo svoju posvećenost EU-u i vrijednostima EU-a u svakoj akciji koju preduzimamo u tom pravcu. Pogotovo kada je riječ o stopostotnoj usklađenosti sa EU-om u svakoj spoljnopolitičkoj i sigurnosnoj odluci, kao i sankcijama Rusiji, prilagođavanju, odbijanju svakog lošeg utjecaja faktora poput Rusije i Kine", kazala je Osmani.

Prema njenim riječima, Europska unija bi u vezi s liberalizacijom viza za građane Kosova trebala da pređe s riječi na djela.

"Kao što znate, danas ću pred svim liderima EU-a objaviti da će Kosovo podnijeti zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji do kraja ove godine i naravno da se nadamo punoj podršci članica EU-a", rekla je kosovska predsjednica.

Kosovski analitičar: Beograd i Vučić destabiliziraju i BiH i Kosovo

Kosovski analitičar: Beograd i Vučić destabiliziraju i BiH i Kosovo

Na pitanje novinara da li će se sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da li ima napretka u dijalogu Srbija - Kosovo, Osmani je odgovorila da ovaj Samit nije mesto za dijalog ili pregovore Kosova i Srbije i da je to poseban proces, uz posredovanje EU-a.

"To je proces zasnovan na međusobnom priznavanju i istovremeno vjerujemo da Kosovo mora da zadrži svoj teritorijalni integritet, suverenitet, unitarni karakter i ustavni sistem", rekla je Osmani.

Podsjećajući da su Albanija i Sjeverna Makedonija počele pregovore sa EU-om, Osmani je rekla da će danas pozvati lidere EU-a da glasaju za liberalizaciju viza za građane Kosova. Istakla je da bi to bio korak naprijed ako bi se Zapadnom Balkanu dao jasan signal o važnosti pridržavanja vrijednosti EU-a, dodajući da zemlje koje su uz Ukrajinu i one koje su na strani Rusije ne treba da budu tretirane na isti način.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije